Donuts!

Igår var en gråmulen och regnig dag hos oss och då passade vi på, jag och min man, att göra donuts som vi länge suktat efter! Vi gör det då och då och det är faktiskt min man som brukat stå för detta bakverk då det innehåller ett friteringsmoment som jag är lite nojig över 😉 Men igår satte jag degen och bakade ut dem och så fick han vara chef över oljegrytan. Jag provade att göra några hjärtformade och det blev faktiskt riktigt fina även efter fritering, eller vad tycker ni? 🙂

IMG_2124 (Custom) IMG_2186 (Custom)

Donuts, ca 35 st

100 g smält smör
3 dl ljummen mjölk
25 g jäst
7 msk socker
3 msk vaniljsocker
2 krm salt
1,1 l mjöl
4 st äggulor

Olja att fritera i
Strösocker/florsocker att doppa de färdiga donutsen i
Ev. florsocker + vatten + hushållsfärg + essens för glasyr
Strössel

1. Värm smör och mjölk fingervarmt (37 grader).
2. Smula jästen i en bunke.
3. Häll degvätskan över jästen lite i taget tills allt löst sig.
4. Häll i alla torra ingredienser, blanda till slät smet.
5. Tillsätt äggulorna och blanda lite till.
6. Låt jäsa 60 minuter under bakduk.
IMG_2103 (Custom)
7. Kavla ut till omkring 1 cm tjocklek.
8. Stansa ur rundlar med kaffekopp eller något annat i valfri storlek.
9. Stansa ur hål i rundlarna med en flaska. Jag gjorde även några med hjärtstansar på prov och de behöll faktiskt formen bra även efter fritering.
IMG_2105 (Custom) IMG_2109 (Custom)
10. Jäs på plåt med bakplåtspapper till omkring dubbel storlek, ca 30 min.
IMG_2106 (Custom)
11. Fritera donutsen i 180°C rapsolja 1 minut på varje sida. Jag hade en gryta med en termometer som går att ha i hela tiden och läses av vid sidan om. En fritös är förstås lättare då den håller en jämnare temperatur, men en gryta går lika bra!
IMG_2118 (Custom)
12. Låt donutsen rinna av på lite hushållspapper och vänd sedan i strösocker medans de är varma. Om du vill ha florsocker på dem bör du vänta tills de har kallnat.
IMG_2193 (Custom) IMG_2131 (Custom)
IMG_2135 (Custom) IMG_2185 (Custom)

Om du vill ha glasyr häller du upp lite florsocker i en skål och tillsätter lite vatten i taget tills lagom konsistens. Du kan även ha i lite essens och hushållsfärg om du vill!
IMG_2190 (Custom) IMG_2188 (Custom)

Kommentera