Toscagömmor

Huset är tyst. Bara kylskåpet surrar lite lojt i köket där jag sitter. Klockan är 5:47 och jag ser de solbeklädda trädtopparna utanför fönstret vaja lätt i vinden. Det tar ett tag innan jag kommer på varför det ser så särskilt vackert ut den här morgonen, det är löven. De klorofyllsprängda björklöven som just nu är så knallgröna och spänstiga som de kan bli. Om bara någon vecka har de börjat bli mer ljusgröna. Ja det är löven som får trädet att vaja mer harmoniskt än om det vore naket med enbart sina hårda grenar piskandes i vinden.

Bloggandet står verkligen för två av mina stora intressen: att baka och att skriva. Jag önskar prioriterade mer tid åt att skriva. Vad som helst, dagbok, betraktelser, noveller eller vad jag känner för just idag. Jag mår bra att få ned tankar och funderingar i skrift för att lättare kunna sortera bland dem och göra genomtänkta val. Att skriva får mig att stanna upp, att få lyssna på mig själv och få formulera tankarna ifred utan att någon annan eller något annat stör. Och det är en bristvara i dagens samhälle. Att vara tyst med sig själv och sina egna tankar.

Det var denna tidiga lördagmorgons betraktelser. Idag väntar en dag med diverse hemmafixande och avprickande på en to do-list. Men då de lovat vackert väder hoppas jag även på mycket utevistelse med våra små. Då ska jag titta ännu mer på björklöven i parken! Men självklart vill jag även tipsa er om några helt sagolikt goda toscagömmor som jag bakade i veckan.

IMG_9489 (Custom) IMG_9499 (Custom)

Toscagömmor, 15 st

150 g smör
3 ½ dl mjöl
1 äggula
1 nypa salt
3/4 dl socker

75 g smör
2 msk sirap
2 påsar Å  50 g med mandelsplitter
1 dl socker
1 ½ tsk mjöl
2 msk grädde

1. Nyp ihop ingredienserna till bottnen och rulla 15 bollar av degen och lägg en boll i varje aluminiumform.
IMG_9382 (Custom)
2. Tryck ut degen så att det blir till en botten.
IMG_9399 (Custom)
3. Sätt ugnen på 175 grader och mät upp alla ingredienser förutom mandeln till toscasmeten i en kastrull.
4. Låt sjuda samman ca 2 min och rör sedan i mandeln.
5. Klicka upp smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min eller tills kakorna börjar bli lite gyllenbruna.
IMG_9401 (Custom) IMG_9408 (Custom)

I veckan var mina svärföräldrar på besök och min svärmor är alltid så omtänksam och delar med sig av sina trädgårdsblommor och plantor! Den här gången hade hon med sig en pelargonstickling och en dahliaplanta som ger liv till vår altan nu. Det ska bli spännande att se hur pelargonen ser ut i blom då den heter kärlekspelargon 🙂

IMG_9510 (Custom) IMG_9567 (Custom)  IMG_9522 (Custom) IMG_9538 (Custom)

Lämna ett svar