God förmiddag! Idag har vi redan varit på cykeltur hela familjen och handlat, lekt på lekplatsen, spelat spel och ätit frukt under en sagostund och nu lite bad i badkaret för make och barn innan lunchen. Ibland får man till det 😉 och ikväll skall jag och min man på fest där temat är ”Snowroller, sällskapsresan II” vilket vi verkligen ser fram emot! På med 80-talssolbrillorna och fram med liftkortet så är vi redo för Kirchberg 😉
Men först vill jag passa på att dela med mig av ett gott kakrecept som ni kan baka i helgen. Chokladdoppade lakritssnittar är en fantastiskt god kaka som man gärna bjuder på eller mumsar på till kvällens final i melodifestivalen kanske? Ha en fortsatt bra helg gott folk!
Chokladdoppade lakritssnittar, ca 35-40 st
200 g rumsvarmt smör
2Â dl socker
1 msk ljus sirap
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ msk vaniljsocker
5 dl mjöl
1 nypa salt
Valfri mängd lakritsflakes/lakritsströssel
200 g mörk eller ljus choklad
Lite neutral olja (ex. rapsolja eller matolja)
Lakritsflakes/lakritsströssel
1. Blanda smör, socker, vaniljsocker och sirap till en slät massa.
2. Rör ihop mjöl och bakpulver i en separat skål innan det tillsätts i smör- och sockerbyttan.
3. Tillsätt även lakritsflakes efter smak och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Dela degen i 4 delar och forma till 4 st rullar. Lägg 2 rullar/plåt klädda med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10-12 min. Kakan sätter sig lite när den svalnar så ta ut dem i tid! Man ser att de är gyllenbruna i botten när de är färdiga. Låt kallna helt.
Â
Smält choklad över vattenbad och tillsätt lite neutral olja för att få den lite mer rinnig. Doppa ena änden av de kalla kakorna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över lite mer lakritsflakes/strössel och låt dem stelna i kylen.