månadsarkiv: mars 2015

Brytbröd i springform

Hoppas ni känner av lite påskstämning och att ni unnar er lite ledigt och god mat i påskhelgen. Jag personligen älskar påsk just för att det symboliserar vår och långledigt utan så mycket förväntningar som t ex vid jul. Nä, lite godis i äggen och ut på lekplatsen med ungarna så är vi alla nöjda när vi hör småfåglarna sjunga och man ser syrenerna knoppa!

Jag var bara tvungen att få med min älskade påskkärring på ett blogginlägg nu i påsk för den ligger mig varmt om hjärtat. Min mamma har alltid varit förtjust i påskkärringar, gärna lite hemska och ”fula” som de skall vara, och jag minns en väldigt färgstark påskkärring som alltid hängde i mitt barndomsfönster på påsk. Så för några år sedan fick vi denna kärring att ha godis i på påsk och jag ler varje gång jag packar upp den ur påsklådan och längtar redan till nästa år när jag packar ner den igen…

bröd IMG_6354 (Custom)

Nu till ett tips på bröd på påskbordet, nämligen ett brytbröd i springform som bara skall jäsa en gång. Vackert och gott blir det, och det kan även vara en trevlig sak att ta med sig till knytkalaset eller som gå bort present istället för blomma.

Brytbröd i springform

25 g jäst
4 dl mjöl
2 dl fingervarmt vatten
1 ½ msk olja
½ tsk salt
1 tsk strösocker

Vatten till pensling
sesamfrön, pumpakärnor, vallmofrön, grovt salt eller annat att strö över bröden innan gräddning

1. Smula ned jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen med det.
3. Tillsätt olja, salt och socker samt lite mjöl i taget tills du har en smidig deg.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp i 7 delar. Forma varje del till en bulle och lägg dem glest i en springform klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i 1 h.
IMG_6271 (Custom) IMG_6278 (Custom)
5. Sätt ugnen på 200 grader och sätt gallret långt ned i ugnen.
6. Pensla brödet med vatten och strö över valfria frön och lite flingsalt.
IMG_6283 (Custom) IMG_6298 (Custom)
7. Grädda längst ned i ugnen på galler i ca 25 min eller tills innertemperaturen är 98 grader i brödet.
IMG_6302 (Custom) IMG_6353 (Custom)

Knyt ett vackert band kring brödet och servera det på påskbordet tillsammans med andra läckerheter! Det kan också vara en fin present att ta med sig när man går bort, men passar det inte till dagens mat kan ju värden eller värdinnan som fått det lägga det i frysen 🙂
bröd2 IMG_6367 (Custom)  IMG_6359 (Custom) IMG_6338 (Custom)

Ananas- och kokoskakor

Hallå där! Nu inleder vi påskveckan med en fräsch ananas- och kokoskaka i fina blomformar (köpta på Balders hages webshop. ) Det är som en saftig sockerkaka men smaksatt med ananas och kokos som variation.
ananas IMG_6109 (Custom)

Jag vill också dela med mig av min fina vän Johannas underbara virkarbete som hon förärat mig med i födelsedagspresent, nämligen denna ljuvliga jordgubbstårte-väska! Jag önskade mig en väska med baktema och efter några dagar hade hon resultatet färdigt, såå nöjd!
IMG_6177 (Custom) IMG_6172 (Custom)
Gå gärna in på hennes blogg Johanna virkar och bakar, och ta del av fler fina virkalster! Jag håller mig nog till bakningen som jag förstår mig på bättre 😉

Ananas- och kokoskakor, 6 st modell större

50 g smält smör
1 ägg
1 dl socker
½ tsk bakpulver
1 ½ dl mjöl
½ dl kokos
½ dl ananasjuice (spad från burken)
1 dl krossad ananas

1. Smöra och bröa formarna (eller använd vanliga muffinsformar och en muffinsplåt).
IMG_6105 (Custom)
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda mjöl, bakpulver och kokos för sig och vänd sedan ned det i äggsmeten.
4. Smält smöret och tillsätt det tillsammans med krossad eller hackad (om du har ringar) ananas samt ananasjuicen. Rör slätt.
5. Klicka ut smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15-20 min. Om du använder mindre formar, typ muffinsformar, så får du minska antalet minuter i ugnen (börja då med 10 min och håll sedan koll).
IMG_6107 (Custom) IMG_6110 (Custom)

Servera dem gärna med lite vispad grädde och ananasbitar, och vill du påska till det lite mer så dekorera med favoritäggen 😉
IMG_6154 (Custom) IMG_6150 (Custom)
IMG_6126 (Custom) IMG_6147 (Custom)

De söta ljuslyktorna med tulpanmönster har också Johanna virkat och tupptallrikarna köpte jag på Ullared för flera år sedan och de åker fram även när det inte är påsk då jag är så förtjust i dem 🙂
IMG_6165 (Custom) IMG_6151 (Custom)  IMG_6148 (Custom) IMG_6127 (Custom)

Geishabullar

Bullar, bullar bullar! I måndags hade jag bestämt mig för att bara ta det lugnt och inte dra igång något bak eller nya projekt, men det tog inte många timmar innan en bulldeg var satt då jag så gärna ville prova en ny fyllning, nämligen med Geisha-choklad! Jag tyckte inte de fick riktigt så mycket chokladsmak som jag hade velat ha, så i receptet nedan har jag lagt till lite choklad då jag tror att det blir ännu bättre 😉 Saftiga, söta och mycket uppskattade bland människor i min närhet blev de i vart fall.

Geishabullar

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1-2 msk malen kardemumma
1 tsk salt
14-15 dl vetemjöl

250 g Geisha
200 g smör
2 msk vaniljsocker
1 nypa salt

1. Smula jästen i en degbunke.
2. Kör assistenten långsamt medan du tillsätter mjölken, sockret och kardemumman. (jag gjorde på kall mjölk då jag hade tid att låta dem jäsa länge, men om du har fingervarm mjölk kan du låta degen jäsa 45 min istället för 1,5 h som man behöver med kall degvätska).
3. Tillsätt smör, salt och halva mängden av mjöl. Nu kan du köra assistenten lite snabbare.
4. Fortsätt att tillsätt lite mjöl i taget tills du har en smidig deg (det gör inget om den är lite kladdig på utsidan) och låt sedan maskinen arbeta i ca 5 min.
5. Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie ca 1,5 h (eller 45 min om du använt dig av ljummen degvätska), se bara till så att degen har ordentlig plats att jäsa på utan att hindras av plasten. Har du en mindre bunke är det bättre med en handduk ovanpå.
6. Under jästiden kan man blanda samman alla ingredienser till fyllningen och låta stå i rumstemperatur tills bullarna skall bakas ut.

Såhär gör du fyllningen:
1. Finhacka geishan eller kör den i en mixer.
IMG_5824 (Custom) IMG_5829 (Custom)
2. Vispa samman geishan med det rumsvarma smöret, vaniljsockret och lite salt.

Stjälp upp den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i två delar. Kavla ut en del i taget till en stor rektangel. Bre ut hälften av den rumsvarma fyllningen på degen och rulla ihop till en rulle.
IMG_5838 (Custom)
Skär den i 1 cm breda skivor och lägg bullarna i bullformar på en plåt.
IMG_5845 (Custom) IMG_5846 (Custom)
Låt jäsa 45 min. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker (ev som du färgat med lite pastafärg i en påse) Grädda sedan i 250 grader i ca 6-7 min.

IMG_5863 (Custom) IMG_5868 (Custom)
IMG_5881 (Custom) IMG_5888 (Custom)

Dessa godisbullar trodde jag skulle läggas i frysen i väntan på bättre tider men det visade sig att många i min närhet var sugna på bullar så det var inte en enda bulle som hann in i frysen 🙂 Härligt att få baka nya snart igen!

IMG_5923 (Custom) IMG_5918 (Custom) IMG_5917 (Custom) IMG_5916 (Custom)

Våffeldagen!

Igår var det ju våffeldagen och självklart passade vi på att frossa lite extra i detta underbara påhitt. Smeten gjorde vi som vanligt efter min mammas recept på frasiga våfflor med myyycket smör i! Men dagen till ära laddade vi upp med lite extra lyxiga toppings så som nutella, banan, chokladlinser och karamelliserad mjölk. Min favorit blev en kombination av grädde, karamelliserad mjölk och färska jordgubbar 🙂 Som tur var hade vi bjudit in våra goda vänner med alla sina barn och trots att vi tog i och gjorde tredubbel sats var det bara två ynka våfflor kvar när alla var proppmätta. Det var väl ett bra betyg?

IMG_6051 (Custom) IMG_6044 (Custom)

Mamma Ingers frasvåfflor

150 g smält smör
1 ägg
5 dl mjölk
4 dl mjöl
Lite vaniljsocker
3 tsk socker
1 nypa salt

Toppings:
Vispad grädde
Färska bär
Karamelliserad mjölk (färdigkokt kola på burk)
Sylt av alla de slag
Strössel
Chokladlinser och annat godis
Banan eller annan frukt
Nutella

IMG_6038 (Custom) IMG_6024 (Custom)
IMG_6032 (Custom) IMG_6061 (Custom)

1. Blanda de torra varorna i en stor bunke.
2. Tillsätt ägget och sedan lite mjölk i taget tills du har en jämn smet.
3. Rör sist i det smälta smöret. Låt smeten svälla 15-20 min innan gräddning.
4. Grädda våfflorna gyllenbruna och ät dem med din favorittopping!

Både vuxna och barn åt i rasande takt, inklusive jag själv, så dessa bilder var de enda jag lyckades fånga innan bordet såg ut som ett övergivet hyenaläger 😉
IMG_6086 (Custom) IMG_6077 (Custom) IMG_6068 (Custom) IMG_6082 (Custom)

Dekorationsinspiration…

Efter några riktigt nariga och blåsiga dagar skiner nu den varma vårsolen på oss igen och nu njuter man ju som mest av alla små vårtecken man ser och hör! Härom morgonen hörde vi hackspetten på väg till dagis och sopbilarna som borstar upp vinterns grus går på högvarv, underbart! Dessutom vill man ju baka sååå mycket till påsk men jag får bromsa mig själv lite då ingen orkar äta allt jag vill baka och frysen säger snart stopp med! 😉 Men då ett grannbarn knackade på dörren för ett tag sedan och ville sälja strössel och kryddor för sin skolresa så ville jag självklart köpa strösselpaketet. Och rätt som det var knackade han på dörren och överlämnade detta fina sverigeägg med massa fina strössel som man blir sugen på att dekorera med direkt. Önskar jag hade köpt fler så man kunde ge bort det som påskpresent till vänner och bekanta.

IMG_6011 (Custom) IMG_6003 (Custom) IMG_6002 (Custom)
Och igår knackade mamma på dörren och överlämnade den här underbara jordgubbslådan som hon hade hittat på city gross och gärna ville ge till framförallt vår son som älskar jordgubbar! Jag såg förstås en massa bakverk framför mig med både jordgubbar i och som dekoration, men jag vet ju att det kommer en svensk säsong inom kort, och tills dess får vi nog mumsa i oss de här direkt och stilla vårt jordgubbsbehov 🙂

IMG_5976 (Custom)

Picknickbröd

Häromdagen stötte jag på ett härligt bröd, som jag kallar för picknickbröd, när jag kikade runt på tidningen Hembakats hemsida. Jag fyllde brödet med det som behövde ätas upp i mitt kylskåp, och dagen efter hade vi med det till lekplatsen så att vi kunde njuta av vårsolen extra länge utan att vara hungriga. Vad har du i ditt picknickbröd?

IMG_5311 (Custom) IMG_5292 (Custom)

Picknickbröd, 1 stort

25 g jäst
4 dl mjölk, 37 grader varm
2 msk olivolja
1 msk honung
2 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
5–6 dl vetemjöl

Förslag på fyllning;
– Mozzarella, brie eller annan ost som du gillar eller som behöver gå åt
– Oliver
– Färska/torkade örter såsom basilika eller oregano
– Färska tomater
– Soltorkade tomater
– Skinka/salami/kalkon/kyckling

1. Smula jästen i en bunke och lös upp med den ljumma mjölken.
2. Tillsätt sedan resten av ingredienserna, men ta i lite mjöl åt gången tills du har en smidig deg.
3. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.
4. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 1 cm tjock.
5. Lägg på valfri fyllning (se förslag ovan). Jag hade mozzarella, brieost, rökt skinka, färsk basilika, soltorkade tomater och pizzakrydda.
IMG_5257 (Custom) IMG_5260 (Custom)
6. Rulla ihop från långsida till långsida så att du får en lång rulle. Forma en ring av rullen och nyp ihop skarven så gott det går.
IMG_5270 (Custom) IMG_5276 (Custom)
7. Lägg brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl på brödet och låt det jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt på ugnen på 250 grader.
8. Sänk temperaturen i ugnen till 200 grader när du sätter in brödet och låt det gräddas i ca 25-30 min.
IMG_5288 (Custom) IMG_5305 (Custom)
IMG_5309 (Custom) IMG_5298 (Custom)

Morotskaka med passionsfruktsfrosting

Morotskaka kan man ju verkligen inte få för mycket av, eller vad säger ni? Den här gången provade jag att smaksätta frostingen med passionsfrukt och det blev en fin smakkombination! Tänk vad lite spritsade rosor kan förgylla en vanlig morotskaka och när den sedan serveras på ett vackert tårtfat glömmer man nästan bort att den är så enkel att baka 🙂

morot IMG_5572 (Custom)

Morotskaka med passionsfruktsfrosting, en springform à 24 cm

3 st ägg
3 ½ dl socker
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
½ tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
4,5 – 5 dl rivna och urkramade morötter
1 ½ dl solrosolja/rapsolja

Frosting:
200 g rumsvarmt smör
200  g Philadelphiaost
3,5 -5 dl florsocker (beroende om du vill spritsa eller bre ut frostingen)
2 tsk vaniljsocker
2-3 st passionsfrukter (mogna, d v s skrynkliga)

1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda de torra varorna till kakan.
3. Skala och riv morötterna, krama även ur dem lite på överflödig vätska.
4. Sätt ugnen på 150 grader och smörj och bröa en form (ca 24 cm i diameter).
5. Vänd ned de torra varorna i ägg- och sockersmeten. Tillsätt sedan morötterna och oljan.
6. Häll smeten i formen och grädda långt ned i ugnen i ca 45-50 min eller tills kakan stabiliserat sig och då en provsticka är torr när den sticks ned i mitten av kakan.
7. Låt kakan kallna helt innan du brer eller spritsar på frostingen.
IMG_5555 (Custom)
8. Vispa alla ingredienserna till frostingen med elvisp till en fluffig massa. Skall du bre på frostingen räcker det med den mindre mängden florsocker, men vill du spritsa ex. rosor rekommenderar jag den större mängden florsocker för att få en stabilare frosting. Vänd till sist ned innehållet i 2-3 st urgröpta passionsfrukter och frostingen är färdig!

IMG_5621 (Custom) IMG_5618 (Custom)  IMG_5602 (Custom) IMG_5635 (Custom)

 

Piratkalas

När sonen fyllde 5 år nu i februari ville han bara bjuda en enda person på sitt kalas, sin allra bästa vän som bor i ett hus på nästa gata. Självklart fixade vi lite piratkalas för godingarna och även en skattjakt som både jag och maken hade lika roligt åt dels när vi gjorde den och dels när vi gick den med busfröna ;). Här tänkte jag dela med mig av lite tips på hur jag gjorde för att få lite extra ”piratig” känsla på kvällen!

Först blev det en liten piratdrink och salta tilltugg! Jag klippte bort flaggorna som satt på tandpetare (färdigköpta på ICA Maxi) och tejpade på dem på sugrören.
IMG_3409 (Custom) IMG_3407 (Custom)
IMG_3364 (Custom) IMG_3404 (Custom)

Efter maten som var chicken nuggets och pommes frites serverat vid det lilla picknickbordet i vardagsrummet fick de göra sin egen efterrätt som var en marängsviss extra allt ;).
IMG_3452 (Custom) IMG_3467 (Custom)
pirat IMG_3493 (Custom)
IMG_3511 (Custom)

Jag hade även förberett chokladbollar dagen innan tillsammans med sonen och med en piratflagga i toppen blev de extra populära, så varför inte lägga en i glassen?
IMG_3370 (Custom) IMG_3537 (Custom)

Kvällen innan kalaset gjorde jag och maken en skattkarta över huset och tomten men klippte sönder kartan i några bitar så att de var tvungna att svara på en piratfråga för varje bit av skattkartan de vill åt. Tillslut hade de fått alla bitar och kunde pussla ihop den! Skatten var utmärkt med ett kryss på kartan och när vi med ficklampor gick ut och letade fick man ömsom hoppa på ett ben och ömsom gå baklänges för att komma till vår sandlåda där vi hade grävt ned skatten! Två härliga kistor fulla med godis till två godismonster 🙂

IMG_3323 (Custom) IMG_3336 (Custom)
IMG_3551 (Custom)  IMG_3341 (Custom)