Äppelmunkar

I lördags var jag på loppis och fyndade ett munkjärn! Jag fullkomligt tappade andan när jag fick syn på det i hyllan och sedan tog jag mig liksom i trans fram till hyllan det stod på och lade det snabbt i min korg innan någon annan hann före. När jag sedan tittade på prislappen blev jag ännu gladare – 15 kr! Kan det bli bättre? Nej, det var verkligen ren och skär lycka den morgonen och inte kunde jag vänta många timmar innan järnet var diskat och en smet ihopvispad.
IMG_2792 (Custom) IMG_2782 (Custom)
Premiären bjöd på underbart goda äppelmunkar med äppelmos gjord på min svärmors höstäpplen. Första omgången brände jag lite i botten, så man behöver lära känna järnet och vilken temperatur på spisen som är lagom, men sedan är det bara att njuta!
IMG_2853 (Custom) IMG_2865 (Custom)

Äppelmunkar, ca 10-12 st

3 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 ½ dl socker
2 st ägg
3/4 dl mjölk
2 msk smält smör

1. Blanda de torra varorna i en bunke.
2. Tillsätt äggen och blanda.
3. Rör sist i mjölken och smöret och rör slätt. Nu har du en ganska tjock smet.
4. Värm munkjärnet på spisen på medelvärme. Pensla både i hålen och på insidan av locket med flytande smör eller lite smält smör.
IMG_2794 (Custom)
5. Klicka i smet så att ca hälften av hålen är fyllda. Klicka sedan i en tsk äppelmos i varje munk och lägg sedan en liten klick smet ovanpå äppelmoset.
IMG_2807 (Custom) IMG_2809 (Custom)
6. Stäng locket och låt munkarna gräddas någon minut. Sedan vänder man på hela järnet och öppnar det lite för att se om de gräddats färdigt på ena sidan.
IMG_2812 (Custom) IMG_2796 (Custom)
Låt dem sedan gräddas en liten stund på denna sida (med locket nedåt) för att sedan peta lite på dem med fingret för att se om de är färdiga. Om de känns lösa och dallriga kan man vända några gånger till på järnet tills de är gyllenbruna på båda sidor och de känns mer mjuka och stabila när man petar lite på dem. Detta mina vänner, är ett riktigt roligt hantverk men man måste ha lite tålamod och prova sig fram 😉

Häll sedan ur de nygräddade munkarna i en skål eller ett fat med strösocker. Rulla dem i sockret och låt dem svalna något innan man hugger in på dem så att man inte bränner sig på sylten.
IMG_2831 (Custom) IMG_2893 (Custom)

Äppelmunkarna doftar ljuvligt och man bör faktiskt hugga in på dem så fort de svalnat, då är de som bäst!
IMG_2871 (Custom)   IMG_2848 (Custom)

Lämna ett svar