Citronkaka

Och där var första dagen på förskolan avklarad för sonen efter ett långt och ledigt jullov. Extra spännande var det ju också då han börjar på en ny avdelningen (sista anhalten innan förskoleklass, hjälp!) Men han klarade morgonen med bravur och tyckte nog precis som jag och hans lillasyster att det var skönt med lite rutiner igen. Nu har vi även börjat att plocka bort julen och efter middagen kände vi oss väldigt nöjda med dagen! Då jag vet att sonen älskar mjuka kakor så gjorde jag en citronkaka efter eget huvud för att kalasa på efter kvällens middag, och den blev så saftig och god att jag gärna vill dela med mig av receptet till er!

IMG_0618 (Custom) IMG_0615 (Custom)

Citronkaka, en stor form (ca 2 liter)

225 g rumsvarmt smör
4,5 dl socker
4 st små ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Skalet och saften från 1 citron
2 ½ dl mjölk

1. Vispa det rumsvarma smöret med sockret till en krämig massa.
2. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa. Rör sedan ned skalet av en citron och vaniljsockret.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke. Sikta ned detta i smör- och äggsmeten.
4. Rör slätt innan du tillsätter mjölken.
5. När all vätska blandats ordentligt med övriga smeten (försök att inte röra för mycket utan vända in vätskan) hälls smeten i en smord och bröad form (jag hade en stor form på 2 liter).
6. Grädda kakan på ett galler som satts på nedersta falsen i ugnen i 175 grader i ca 50-60 min. Känn med en sticka att kakan är torr rakt igenom.
7. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp. Pudra gärna lite florsocker över vid servering.

IMG_0571 (Custom) IMG_0621 (Custom)

Njut av denna fräscha citronkaka tillsammans med ett glas kall mjölk…IMG_0630 (Custom)

Kommentera