Tarte tatin

I förra veckan blev jag alldeles lyrisk över de vackra Ingrid marie äpplena som tornade upp sig i fruktavdelningen på ICA. Då det var bra pris passade jag på att köpa på mig ett gäng då båda barnen och jag älskar äpplen. Men ååå vad besviken jag blev när jag glupskt satte tänderna i ett av dem och kände hur det drog ända upp i öronen av surhet! Nja, dessa var nog inte riktigt mogna och inte ens sonen som brukar äta de mest syrliga äpplen ville äta upp sitt. Då blev det till att fundera ut något gott av baka med äpplen i, för med lite socker så smakar ju det mesta gott! 😉

IMG_4974 (Custom)

Det slutade med att jag satt och tittade på ett klipp där konditorn Sebastien Boudet (som bland annat är med i juryn i ”Dessertmästarna” på kanal 5) gjorde en tarte tatin och han kom med några bra tips för att lyckas – så jag tog mod till mig och provade att baka min allra första tarte tatin, som blev grym om jag får säga det själv! Jag har ökat mängden mjöl i  mitt recept för att få ihop degen till en bra konsistens, men den var lite skör att jobba med så var varsam på handen.

IMG_5085 (Custom)

Tarte tatin, en lite mindre gjutjärnspanna

150 g smör
3 1/4 dl mjöl
1 st ägg
1 ½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 1/4 dl socker

Karamell:
50 g smör
100 g socker
5 små äpplen

1. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och salt.
2. Tillsätt det kalla smöret och nyp ihop till en smulig massa.
3. Rör i ägget och arbeta snabbt ihop till en deg (något lösare än vanlig pajdeg). Låt degen vila 30 min i kylen.
4. Häll sockret till karamellen i en torr stekpanna. Smält smöret på medelhög värme och när det är helt smält rör man i smöret i mindre bitar. Ta av från värmen. Min karamell skar sig lite men det märktes inte av på slutresultatet, så kör på!
IMG_4988 (Custom) IMG_4990 (Custom)
5. Lägg äpplena som du skalat, kärnat ur och delat i karamellen i stekpannan.
IMG_4993 (Custom)
6. Lägg på ett lock av bakplåtspapper på äpplena så att saften från äpplena stannar kvar i pannan. Låt småputtra på lägsta värmen i 10 min utan att röra.
IMG_5003 (Custom) IMG_5009 (Custom)
7. Ta bort bakplåtspappret och tryck ut degen till en lagom stor rundel (degen var lite skör så var lätt på handen, jag fick lappa ihop min lite i kanterna).
IMG_5014 (Custom)
8. Grädda långt ned i ugnen i 150 grader i ca 60-70 min.
IMG_5026 (Custom)
9. Låt tarten svalna ett slag innan du lägger ett stort fat över pannan och vänder den upp och ner. Sedan håller man tummarna för att äpplena lossnar från botten och bildar toppen på denna vackra kaka!
IMG_5082 (Custom) IMG_5085 (Custom)

Servera kakan med vaniljglass eller som herr Boudet föreslår, lite lättsockrad crème fraiche !
IMG_5068 (Custom)  IMG_5088 (Custom)
IMG_5143 (Custom)  IMG_5237 (Custom)

Mitt i fotograferingen dök min lilla tjej upp och verkade vansinnigt intresserad av vad jag höll på med 😉 Självklart fick hon en munsbit så nu har hon lärt sig att det lönar sig att hålla sig framme…
IMG_5095 (Custom) IMG_5098 (Custom)


Lämna ett svar