Morotscupcakes till fars dag

Igår var det ju fars dag och då min man fyllt år nyligen var vi lite trötta på tårta varpå jag gjorde några morotscupcakes istället. Alltid lika gott och denna gång dekorerade jag dem med färgad sockerpasta vilket ju inte är någon smaksensation men fina blev de. Sonen tittade länge på dem innan han frågade ”är det play doh på kakorna mamma?”

IMG_3833 (Custom) IMG_3857 (Custom) IMG_3867 (Custom) IMG_3879 (Custom)    IMG_3868 (Custom)

Jag använde mig av Leilas beprövade mototcupcakes-recept men bytte ut lite av sockret mot ljust muscovadosocker för att få en lite kolatouch på muffinsen. Mmmmm!

Morotcupcakes, 12 st

3 st ägg
2 dl socker
1 dl ljust muscovadosocker
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 ½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
1 ½ dl rapsolja
4 ½ dl rårivna morötter

Frosting:
120 g mjukt smör
200 g philadelphiaost
10 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Skalet av 1 citron

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, muscovadosocker och socker poröst.
3. Blanda de torra varorna för sig.
4. Skala och riv morötterna på den grövsta sidan på rivjärnet. Krama ur de rivna morötterna så att det inte blir för mycket vätska i smeten.
5. Vänd ned de torra varorna i smeten. Tillsätt sedan oljan och morötterna.
6. Fördela smeten i 12 muffinsformar (gärna i en muffinsplåt så håller de formen bättre).
7. Grädda  mitt i ugnen i ca 12-15 min.
IMG_4264 (Custom) IMG_4289 (Custom)
8. Låt cupcakesen kallna helt innan du spritsar ut frostingen på dom.

Blanda alla ingredienser utom citronskal till frostingen och vispa till en fluffig frosting med elvispen. Tillsätt sist citronskalet och rör runt med en sked. Spritsa ut frostingen på cupcakesen och dekorera med t ex morötter gjorda i färgad sockerpasta eller bara pudra lite malen kanel över dem.
IMG_4326 (Custom) IMG_4368 (Custom) IMG_4387 (Custom) IMG_4400 (Custom)

Fars dag firades med lite eftermiddagsfika och vanlig ordning blev det lite lotter både till far i huset och till min egen pappa. Till min man hade  jag också köpt de första struvorna för i år, något som han är barnsligt förtjust i. Jag har ett oanvänt struvjärn liggande i kökslådan och jag får lite pikar då och då om varför jag aldrig bakat det 😉 Men rätt som det är tar jag nog mod till mig och försöker återskapa dessa vackra kakor.

IMG_4463 (Custom) IMG_4487 (Custom)morot1 morot2 morot3

 

Lämna ett svar