Födelsedagstårta med hallon, kola, vanilj och dajm

Maken fyllde år i veckan och man missar ju inte en chans till att baka 😉 Tårtor hör inte till min specialitet men den här gången fick jag till en saftig och välbalanserad tårta med mycket smarrigt i! Jag provade att göra en så kallad ”tre lika”-botten från sockerrus blogg, och då utgår man ifrån tre lika stora glas och ser till att nivån på ägg, mjöl och socker är densamma. Det står väldigt bra beskrivet på hennes blogg om jag uttrycker mig luddigt. Hög och fin blev den i alla fall och jag valde att göra tårtan med ett strandtema då jag länge haft den idén i huvudet, sedan att det råkade bli i oktober månad kan vi väl helt enkelt bortse ifrån 😉

Tårtbotten, ca 20 cm i diameter

6 st ägg
Socker upp till samma nivå som äggen
50 % mjöl och 50 % potatismjöl upp till samma nivå som äggen
2,5 tsk bakpulver
IMG_2763 (Custom)

Fyllningar:
200 g frysta hallon + 3 msk socker
Vispad grädde + ½ burk karamelliserad mjölk
Vaniljkräm (gjord på snabbmarsan) blandad med vispad grädde
2 st dubbeldajm, grovhackade

Dekorering:
Vispad grädde
Mixade digestivekex
Snäckor med choklad i
IMG_2993 (Custom)

1. Mät upp ingredienserna till bottnen i tre likadana glas.
2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
3. Vand försiktigt ned mjölsorterna och bakpulvret.
4. Häll smeten i klädd form med löstagbara kanter (20 cm i diameter). Jag klädde även kanterna på formen så att bottnen hade möjlighet att stiga rejält.
IMG_2863 (Custom)
5. Grädda långt ned i ugnen i 175 grader i ca 35 min (öppna inte ugnen innan 20 min gått då risken ökar att bottnen sjunker ihop).
6. Låt bottnen svalna helt eller frys den tills det att du skall fylla den.

Jag delade min botten i tre delar och lade först på hallonen som jag kokar upp tillsammans med sockret och låtit kallna.
IMG_2897 (Custom) IMG_2915 (Custom)
Därefter blandade jag en halv burk med karamelliserad mjölk med lite vispad grädde och bredde över hallonen.
IMG_2931 (Custom)
På med en botten och bred över vaniljkrämen uppblandat med vispad grädde. Strö över den hackade dajmen och på med locket på tårtan.
IMG_2955 (Custom) IMG_2976 (Custom)
Bred ett tunt lager med grädde runt hela tårtan.
IMG_2985 (Custom)
Mixa och strö det överst på tårtan och placera chokladsnäckorna i ”sanden”.
IMG_2998 (Custom)
Spritsa till sist lite vispad grädde längs med sidorna på tårtan och lite toppar överst runt tårtan.
IMG_3046 (Custom) IMG_3038 (Custom)

Tårtan serverades med en kopp kaffe på maten och den fick gott betyg av familjen. Som vanligt med tårtor blir de nästan ännu godare dagen efter så fyll gärna tårtan dagen innan den skall ätas men spara dekoreringen tills samma dag den skall ätas.

IMG_3054 (Custom) IMG_3082 (Custom) IMG_3087 (Custom)

Lämna ett svar