Kardemummaskorpor

Det är sällan jag kokar mig en kopp te om kvällen, men ibland så får jag ett infall när jag ser tepåsarna i skafferiet eller känner doften av te i affären. Jag är av uppfattningen att te luktar hundra gånger mer än vad det smakar, men ett klassiskt Earl grey med scones eller en skorpa till förhöjer teet rejält! Och apropå skorpor så blev jag sugen på kardemummaskorpor för ett tag sedan och kom då ihåg att jag skymtat ett recept på det i an av mat-Tinas första kokböcker. Jag lade till lite extra kardemumma och penslade skorplängderna med den äggvitan som blev över (istället för att knäcka ett nytt ägg bara för lite pensling!) Så, i kontrast till alla maffiga och kladdiga bakverk kommer här ett recept på kardemummaskorpor i all sin enkelhet.

IMG_9899 (Custom) IMG_9896 (Custom)

Kardemummaskorpor, ca 40 st

4 dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk mald kardemumma
1½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 ägg
1 äggula

Pensling:
1 äggvita
1 msk mjölk

1. Sätt ugnen på 215 grader.
2. Blanda alla ingredienser i en bunke och forma till 4 korta längder ca 3 cm i diameter.
3. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och pensla dem med äggvitan uppblandat med mjölken.
IMG_9794 (Custom)
4. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 190 grader.
5. Grädda skorporna i ca 15-18 min eller tills de börjar få lite färg.
IMG_9813 (Custom)
6. Skär skorporna på sniskan i ca 2 cm breda skivor och lägg dem en bit i från varandra på plåten.
IMG_9825 (Custom)
7. Låt torka så i ugnen men utan värme på och med ugnsluckan lite på glänt. När skorporna är helt kalla kan man lägga dem i en tättslutande burk och förvara torrt.

IMG_9823 (Custom) IMG_9834 (Custom)

Lämna ett svar