Kolakakor

Jag älskar att baka småkakor! Bland annat för att man får använda händerna, man kan variera sig fram och tillbaka och dessutom blir det ju många (små) kakor så man kan äta flera stycken av dem! En av mina absoluta favoritkakor är kolakakor. Jag använder mig alltid av Leila Lindholms recept men denna gången gjorde jag dubbel sats och toppade dem med sockerhjärtan, lakrits- och violströssel och och en länga fick lite havssalt på toppen. Mycket nöje!

Kolakakor, ca 40 st

200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
4 msk ljus sirap
5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen ingefära

Ev. flingsalt, strössel, nötter mm som topping

1. Vispa smör, socker och sirap poröst.
IMG_5132 (Custom)
2. Blanda de torra varorna och rör ner i smörsmeten tills du har en smidig deg.
3. Dela degen i 4 delar och rulla varje del till längder som läggs på två plåtar (2 längder/plåt på kortändan) klädda med bakplåtspapper.
4. Platta till längderna något och strö ev. på strössel, flingsalt eller nötter. Jag hade hjärtan, flingsalt och viol/lakritsströssel.
IMG_5145 (Custom) IMG_5146 (Custom) IMG_5224 (Custom)
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i ca 12-15 min.
6. Låt kakorna svalna 5 min innan du skär dem dem i snittar. Låt sedan kallna helt på plåten.
IMG_5201 (Custom) IMG_5272 (Custom)
IMG_5216 (Custom) IMG_5274 (Custom)

Dessa kakor går utmärkt att frysa och de med viol/lakritsströssel blev en ny favorit hos mig! Var försiktig med flingsaltet så det inte blir för mycket, det är ju rätt tunna kakor så ett uns räcker gott.

IMG_5341 (Custom) IMG_5353 (Custom)
IMG_5391 (Custom) IMG_5397 (Custom)

Kakor är ju också en fin present att ge bort istället för en blomma, och varför inte ta ett tårtpapper och göra till en strut full med nybakade kakor?

IMG_5377 (Custom) IMG_5378 (Custom)

Lämna ett svar