Tebröd i långpanna

Det är säkert många med mig som älskar nybakat bröd. Det är dock sällan jag får tummen ur att baka eget bröd. Därför är jag inte utvecklat den där fingertoppskänslan som erfarna brödbagare har utan följer recepten slaviskt och håller tummarna för att jag lyckas få till rätt smak och konsistens. Under ett besök på biblioteket under sommaren lånade jag boken ”Baka i långpanna” av Ann-Kristin Hallgren och hittade då ett recept på tebröd som bakas i långpanna. Jag lade till lite annan topping (i grundreceptet var det bara sesamfrön) och tror även att havssalt blir pricken över i:et (det kom jag på efter mitt provbak då jag saknade lite salt i brödet, så prova det, det skall jag göra nästa gång!).

Bröd i långpanna går snabbt att göra och det blir bröd till  många. För att vara säker på att brödet verkligen är färdiggräddat och inte degigt i mitten har jag börjat att använda mig av en termometer och ser till att brödet (gjort på vetemjöl) kommer upp i 98 grader innan jag tar ut det. Grövre bröd behöver bara komma upp i 96 grader. Lycka till!

Tebröd, en långpanna 30×40 cm

50 g jäst
7 dl mjölk
5 ½ dl havregryn
125 g rumsvarmt smör
½ dl socker
½ msk salt
14 dl mjöl

1 uppvispat ägg till pensling
Sesamfrön, solrosfrön, havregryn, pumpakärnor och havssalt att strö över brödet

1. Värm mjölken till ca 37 grader och rör samman med jästen i en stor bunke eller i en assistent.
2. Tillsätt havregrynet och låt svälla ca 10 min.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta samman till en smidig deg.
4. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
5. Klä en långpanna med bakplåtspapper och smöra det lätt.
6. Ta upp degen på ett bakbord och kavla den till en rektangel lika stor som plåten (30×40 cm). Lägg degen i långpannan.
IMG_3065 (Custom) IMG_3069 (Custom)
7. Skär skåror i degen i ett rutmönster så du får 20 bitar.
IMG_3072 (Custom)
8. Låt jäsa övertäckt ytterligare 30 min.
IMG_3076 (Custom)
9. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Pensla det färdigjästa brödet med det uppvispade ägget och strö över en blandning av havregryn, solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor och havssalt.
IMG_3061 (Custom) IMG_3078 (Custom)
11. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min. Jag använde mig av en termometer och stack in i mittenbrödet. När det var 98 grader tog jag ut den.
IMG_3090 (Custom) IMG_3087 (Custom)

Å„ts med fördel ljummen med lite ost och marmelad på, men går också utmärkt att frysa och äta till såväl soppa som frukost.

IMG_3098 (Custom)  IMG_3108 (Custom)
tebröd IMG_3102 (Custom)

Lämna ett svar