Shortbread buttons (knappkakor)

Äntligen har vi fått lite moln och regn på den annars så klarblåa sommarhimlen! Det trodde jag väl aldrig att jag skulle säga under den svenska sommaren ;). Så till ljudet från tv:n med ”Lotta på Liseberg” i bakgrunden stod jag igår kväll vid mitt bakbord och njöt i fulla drag av att skapa dessa underbara shortbread button-kakor som jag hittat här. Njut av dem med en kopp te en kylig sommarkväll…

Shortbread buttons

100 g florsocker
200 g smör
300 g mjöl
½-1 tsk vaniljsocker
Valfri färg att färga degen med
Ev. lite florsocker blandat med vaniljsocker att pudra över kakorna när de kallnat.

1. Blanda smör, vaniljsocker och florsocker i en matberedare eller mixa ihop med elvispen.
2. Tillsätt mjölet och kör matberedaren/elvispen lite till tills det att det börjar bli en deg.
3. Fortsätt få ihop degen med hjälp av händerna och dela den sedan i så många delar som du vill färga.
4. Tillsätt önskade färgämnen och låt degen/degarna vila lite i kylskåpet en stund.
IMG_2465 (Custom)
5. Ta ut degen på mjölat bakbord (om degen är stenhård dela den i mindre bitar så är den lättare att forma till igen). Ett tips är att börja med den ofärgade degen så att den inte får färg av de andra degarna på bakbordet sedan.
6. Kavla ut en platta ca ½ cm tjock. Stansa ut lagom stora cirklar med t ex ett glas och ta ett mindre glas eller stans och gör en fördjupning i cirkeln (ej helt igenom). Ta sedan ett sugrör och stansa ut 4 hål i mitten av varje cirkel. Man får trycka ut små degklumpar ur sugröret ibland eller klippa av den använda biten.
IMG_2636 (Custom) IMG_2634 (Custom)
7. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 15-20 min.
IMG_2649 (Custom) IMG_2629 (Custom)
8. Låt kallna på plåten. Om man vill kan man pudra över eller vända kakorna i en blandning av lite florsocker och vaniljsocker för en lite sötare smak.

IMG_2670 (Custom) IMG_2671 (Custom)IMG_2676 (Custom) IMG_2685 (Custom)

4 reaktion på “Shortbread buttons (knappkakor)

 1. karin Inläggsförfattare

  Vad roligt att du gillade dem Erica! 🙂 Jag hade ett större glas på 4,5 cm och ett lite mindre på 3,5 cm. Jag har redan besökt din blogg ser jag! Jag har även bakat kladdkakan med mars (fast jag hade japp) och länkat till dig 🙂

  http://wordpress.bakinspiration.se/?p=877

 2. Erica

  A va kul, kommer att länka till dig när dessa bakas!
  Har haft bakslag igår å idag.
  Så recept på fika kommer att finnas dagligen på bloggen i flera dar!
  Ska lägga din blogg som favvo nu om jag kan!
  Kram//Erica

Lämna ett svar