Mjuk lakritskaka med kaffeglasyr

Den här spännande kakan gjorde jag för ett tag sedan och även om det inte är min favoritkaka så är det godare än det låter! Den lite kryddiga lakritsen möter len kaffeglasyr och bildar en fin harmoni. Gillar man inte lakrits kan man förstås utesluta lakritspulvret. Receptet hittade jag i boken ”Sötebröd från Brunkebergs bageri” av Heléne Johansson.

Lakritskaka, en springform
100 g smör
200 g hackad mörk eller ljus choklad
4 st ägg
2 st äggulor
200 g strösocker
75 g vetemjöl
15 g lakritspulver
50 g ströbröd

Kaffeglasyr:
100 g starkt kaffe
25 g vispgrädde
100 g ljust muscovadosocker (eller strösocker)
50 g rumstempererat smör
(om man vill: 25 g kaffelikör)
50 g hackad mörk choklad

Såhär gör du lakritskakan:
1. Smält smöret och rör ned den hackade chokladen.
2. Vispa äggen, äggulorna och sockret vitt och pösigt.
3. Blanda mjölet med lakritspulvret och vänd ned i äggsmeten.
4. Tillsätt chokladsmöret och rör sist ned ströbrödet.
5. Lägg bakplåtspapper i en rund springform, ca 24 cm i diameter.
6. Smöra och mjöla bakformen.
7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25-20 min. Kakan kan vara lite kladdig i mitten, men då glasyren skall på behöver den inte vara som en kladdkaka när man tar ut den.
8. Låt kallna i formen innan man stjälper upp den på sitt uppläggningsfat.IMG_0881 (Custom)

Gör kaffeglasyren under tiden kakan svalnar:
1. Blanda kaffe, grädde och socker till glasyren i en tjockbottnad gryta och låt småsjuda i 8-10 min tills det börjar tjockna.
2. Rör ned smöret, ev. likör och den hackade chokladen och rör slätt.

IMG_0901 (Custom) IMG_0915 (Custom)

Häll glasyren över den svalnade kakan och grovhacka över exempelvis guldnonstop. Låt kakan stå lite i kylen så glasyren stelnar innan servering.
IMG_0920 (Custom) IMG_0912 (Custom)   IMG_0933 (Custom) IMG_0940 (Custom)

Det blir en annorlunda smak men visst är det kul att prova nya smakkombinationer och överraska sina gäster med?

IMG_0967 (Custom) IMG_0977 (Custom)

Lämna ett svar