Drottningglass i hemmagjorda våffelkorgar

Idag är det min namnsdag och har ni sett vilken vacker blomma mina underbara vänner har förärat mig med? Jag har aldrig sett något liknande och jag hoppas den får leva länge så jag får njuta av den ett tag till!

blomma IMG_2275 (Custom)

Min namnsdag till ära tog vi en kvällsfika med hemmagjord drottningglass gjord av maken och mig. Blåbären och hallonen hittade vi på en tur i skogen ovanför där vi bor. I veckan investerade vi dessutom i ett rånjärn då vi skulle vilja göra hemmagjorda våffelrån och servera vår drottningglass i. Och visst gjorde vi rån..som inte kommer med på bild här! 😉 Å–vning ger färdighet heter det visst, så till denna omgången glass gjorde vi en lite lättare variant genom att göra våffelkorgar. Vi var så uppspelta över vår nya maskin och även frustrerade över att det inte riktigt gick vår väg så det blev inte några kort på själva görandet av korgarna. Haha, ja så kan det bli när man rycks med! Men det var ju inte sista gången vi försökte oss på detta, så när vi blir varma i kläderna hinner vi nog även ta kort under gräddningen 😉

Drottningglass
3 dl grädde
3 st ägg
5 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

250-300 g bär

IMG_1892 (Custom) IMG_1895 (Custom)

1. Vispa ägg och socker lite lätt.
2. Tillsätt vaniljsockret och florsockret och vispa lite till.
3. Vispa grädden för sig.
4. Vänd ned grädden i äggsmeten:
5. Vispa ned bären med elvispen så att de mosas lite lagom (om man gillar lite bitar i glassen, annars kan man mixa dem innan man blandar dem i glassmeten).
IMG_1900 (Custom) IMG_1913 (Custom)
6. Om man har en glassmaskin så kör man glassen i den i ca 20 min (vår glassmaskinsbunke hade legat i frysen ett dygn och var iskall när smeten lades i vilket rekommenderas). Om man inte har en glassmaskin ställer man glassen i frysen ca 1 h innan man tar ut den och vispar upp den med elvispen lite. Gör likadant efter 1 h igen. Låt sedan glassen stå några timmar i frysen.

Vaniljvåffelkorgar/rån (oklart hur många denna sats räcker till då man aldrig vet hur många som blir lyckade…)

rån IMG_2143 (Custom)

120 g smör
120 g vetemjöl
130 g socker
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

1. Vispa upp äggen med sockret och vaniljsockret.
2. Blanda mjöl och bakpulver och rör i äggsmeten.
3. Smält smöret och låt det svalna lite innan det rörs ned i smeten.
4. Pensla järnet med lite neutral olja mellan gräddningarna och lägg på ca 2-3 msk smet/våffla. Välj om du vill rulla den till ett rån och låta stelna i ett glas eller göra som vi, lägga den färdiga våfflan i en stor muffinsplåt och ställa ett glas i mitten för att få en markant botten på korgen.

Som sagt, då detta var första gången vi testade att göra egna rån var vi så uppe i processen att vi glömde att ta kort. Men såhär blev dem och de smakade bättre än de ser ut kan jag lova!

IMG_2184 (Custom) IMG_2188 (Custom)

Låt glassen stå framme lite innan den skopas upp. Den smakade verkligen sommarbär och det var nästan som om man förflyttade sig mitt in i blåbärsskogen igen!

IMG_2444 (Custom) IMG_2428 (Custom)
IMG_2416 (Custom) IMG_2418 (Custom)

Lämna ett svar