Baka på husvagnssemestern

Några dagar i husvagnen är ett underbart avbrott från vardagen då hela familjen får andas havsluft och inspireras av nya miljöer. Jag njuter av att ta dagen som den kommer och inte kan man hamna i de vanliga matlagnings-, tvätt- eller städträsken heller. Men så var det ju det här med bakningen. Det går inte många dagar förrän abstinensen infinner sig och man ser nya bakprojekt överallt! Men den här semestern tog jag faktiskt med mig ett lite lagom projekt som fungerar även i det primitiva campinglivet – en kaka som görs på en mjölmix, vatten och smör! Förväntningarna på själva kakan var inte direkt höga, så jag vet inte om det var därför både vi och gästerna tyckte att den var otroligt god! Bara känslan av att få röra ihop en smet och och känna doften av nybakat gör att man klarar några dagar till i husvagnsköket innan man är hemma i sitt eget bak-Mecka igen 🙂

varberg IMG_9399 (Custom)
IMG_9633 (Custom) IMG_9647 (Custom)

Ströbröd för att bröa formen var något jag inte hade tänkt på att ta med, men några söndersmulade digestivekex fungerade minst lika bra!

Denna mix från Kungsörnen kan alltså varmt rekommenderas om man är på semester men ändå vill slänga ihop en kaka. Gräddningstiden 15 min som anges på förpackningen skulle man nog kunna minska till 10-12 min, så börja med den tiden och se hur kakan känns. Som alla andra kladdkakor mår de bäst av att svalna och stå några timmar i kylskåpet innan förtäring. Observera även att formen skall vara 20 cm i diameter, alltså ganska liten, och det är bäst att man följer för trots den lilla formen blev den inte särskilt hög.

kladd

Husvagnskaka Å  la Kungsörnen, en form på 20 cm

1 förpackning Kungsörnen bakmix för kladdkaka
3/4 dl kallt vatten
100 g smör

Smör + 3 st krossade digestivekex till formen
Grädde
Jordgubbar

1. Smält smöret. Jag smälte mitt i en kopp i mikron.
IMG_9367 (Custom)
2. Häll mjölmixen i en bunke och tillsätt smöret och vattnet. Rör slätt.
3. Smörj och bröa en form på 20 cm i diameter. Jag använde mig av krossade digestivekex vilket blev kanonbra!
IMG_9363 (Custom)
4. Häll smeten i formen och och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 10-15 min.
IMG_9373 (Custom)
5. Låt svalna och kallna i kylskåpet någon timma.
6. Servera med grädde och jordgubbar. Tänk vad effektiv en sådan här hederlig gammal visp kan vara, mycket snabbare än med elvisp!
IMG_9499 (Custom) IMG_9492 (Custom)

En riktigt trevlig avslutning på grillkvällen blev det, liksom en god fikastund dagen därpå!
IMG_9500 (Custom) IMG_9507 (Custom)

Lämna ett svar