Hamburgerbröd från scratch!

Hej alla där hemma i stugorna! Kanske har du nyss börjat din semester? eller så har du kanske påbörjat ett sommarjobb? oavsett om man jobbar eller är ledig så är ju sommaren en underbar tid då det känns som om dygnet har många fler timmar tack vare ljuset! Det har lett till att jag både är ute och går tidigt på morgnarna och passar då på att lyssna ikapp några sommarpratare och dessutom ger jag mig på projekt som jag dragit mig lite för då det är just tidskrävande. Så idag har det blivit hemmagjorda hamburgerbröd till middagsmaten, något som uppskattades av alla från 0-90 år! Receptet hittade jag på foodjunkies.se

Brödet tar lite tid, ja, men mest är det jäsningen som tar tid och då kan man ju hinna med massor eller bara slappa i soffan (det senare alternativet får vänta för min del tills barnen tar studenten eller nåt…). Men gott och saftigt blev det! Det enda jag ångrar var att jag inte gjorde dubbel sats när jag ändå bakade. Hade ju varit perfekt att frysa in till kommande grillkvällar. Nåja, det blir väl fler dagar att baka på :) 

Hamburgerbröd, 10 st

2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
40 g smör
1/4 pkt jäst
2 msk socker
2 tsk salt
1 ägg
8,5 dl – 9 dl vetemjöl special

1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten. Värm till ca 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke eller assistent.
3. Lös upp jästen med den fingervarma vätskan.
4. Vispa upp ägget och tillsätt det.
5. Tillsätt mjöl och salt och arbeta degen i ca 10 min med maskin eller tills det att du ser hur glutentrådarna har börjat att utvecklas när du drar isär en bit av degen mellan fingrarna. Min deg var ganska lös men jag valde att jäsa den ändå och tillsatte lite mer mjöl under utbakningen.
6. Låt jäsa med plastfolie eller jäslock i 1-2 h till dubbel storlek.
IMG_9130 (Custom)
7. Ta upp degen på ett rejält mjölat bakbord och forma snabbt degen till 10 runda bollar som lägges fem och fem på bakplåtspappersklädda plåtar. Det gör inget om de inte har perfekt form nu, de rättar till sig efter jäsning!
8. Platta till dem något och låt jäsa 1-2 h till dubbel storlek.
IMG_9141 (Custom) IMG_9142 (Custom)
9. Sätt ugnen på 200 grader och pensla de färdigjästa bröden med vatten och strö sesamfrön över.
IMG_9160 (Custom)
10. Grädda mitt i ugnen ca 13-15 min eller tills de fått en gyllenbrun färg. Låt bröden svalna något innan man lägger dem i plastpåsar medans de fortfarande är varma. Detta gör man för att brödet skall hålla sig mjukt då man inte vill ha en skorpa eller yta på sitt hamburgerbröd.
IMG_9172 (Custom) IMG_9190 (Custom)

Passande nog är det ju 4:e juli på fredag, det vill säga jänkarnas nationaldag, och då tyckte jag det kunde passa med USA:s flagga i en maträtt som i alla fall jag förknippar med landet i fråga.

IMG_9196 (Custom) IMG_9204 (Custom)
IMG_9219 (Custom) IMG_9221 (Custom)

Lämna ett svar