”Mums-mumsiga” prinsessor

Mumsmums är något jag länge funderat på att göra men det har aldrig blivit tillfälle att prova det och det har känts som en utmaning då man aldrig gjort det förr. Men häromdagen blev det mumsmums-fabrik i köket, och jag kände mig riktigt nöjd med mig själv efteråt! Jag valde att doppa hälften i vit choklad och färgade lite kokos med karamellfärg för att matcha prinsessornas klänningar 🙂 och hälften av dem fick bli av en mer klassisk variant doppade i mörk choklad. Jag gjorde relativt små mumsmums, d v s jag tryckte ut 2 bottnar på ett smörgåsrån, men vill man ha mindre pill kan man förstås göra större!

Mumsmums
, ca 40 st små

2 dl strösocker
1,5 msk florsocker
3/4 dl kallt vatten
3/4 dl hett vatten
3/4 msk gelatinpulver
½ äggvita
1 msk vaniljsocker

20 st smörgåsrån

100 g vit choklad
100 g mörk choklad
Lite matolja
Kokos + lite hushållsfärg
Strössel
Dekorationsprinsessor

1. Lägg socker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en vispbunke.
2. Blanda det heta vattnet med gelatinpulvret och rör tills det löst upp sig.
IMG_7834 (Custom)
3. Vispa upp äggviteblandningen och häll sedan i gelatinvattnet lite i taget.
4. Vispa tills du har en kall och fluffig smet (jag lät assistenten gå i ca 20 min).
5. Under den allra sista vispningen blandar man i vaniljsockret.
6. Medans maskinen vispar kan man förbereda bottnarna genom att stansa ut cirklar ur smörgåsrån. Jag gjorde 2 st bottnar/smörgåsrån och använde en kakstans, men det går även att använda en pepparkaksform eller ett glas med vassare kanter.
IMG_7845 (Custom) IMG_7851 (Custom)
7. Spritsa fyllningen på varje botten och ställ sedan mumsmumsen kallt någon timma innan man doppar dem i choklad och dekorerar dem.
IMG_7861 (Custom)
8. Smält den vita chokladen över vattenbad och tillsätt lite matolja för att få chokladen mer lättflytande. Doppa de kalla mumsmumsen i chokladen snabbt och rulla sedan i t ex färgat kokos (kokos blandat med lite röd karamellfärg).
IMG_7960 (Custom) IMG_7833 (Custom)
9. Smält den mörka chokladen på samma sätt som ovan och doppa och dekorera mumsmumsen med t ex strössel.
10. Förvara mumsmumsen i kylskåpet eller lägg dem direkt i frysen och ta upp efter hand de skall ätas.

Jag skall servera mumsmumsen på dotterns 1-årskalas och vad passar väl bättre än att göra små prinsessor av de rosa mumsmumsen? Prinsessorna har jag köpt på tantfondant.IMG_8005 (Custom) IMG_8028 (Custom)
IMG_8035 (Custom) IMG_8027 (Custom)

Även den mörka chokladvarianten blev fina och de smakade ännu bättre än originalet. Man känner sig verkligen nöjd när man har tvekat länge inför att baka något som sedan visar sig inte vara så avancerat och dessutom blir både fina och goda! Prova ni med 🙂

IMG_7995 (Custom) IMG_7996 (Custom)

2 reaktion på “”Mums-mumsiga” prinsessor

 1. Ulrika

  Hej!

  Kan bara utbrista att du och jag verkar vara utrustade med samma typ av smaklökar! Har nyligen hittat din sida och nu vill jag baka alla dina härliga bakverk – tack för en underbart inspirerande sida, du är verkligen en tjej i min smak! ;o)

  Med vänlig hälsning

  Ulrika

 2. karin Inläggsförfattare

  Hej Ulrika! Vad glad jag blir av att läsa din kommentar! och så roligt med en smakkompis! 🙂 Hoppas att du fortsätter att besöka mig och att jag inte gör dig besviken 😉 Kram Karin

Lämna ett svar