Marmorerad kladdkaka med plopp

Rätt som det är dyker det upp nya förslag på hur man kan variera den underbara kladdkakan. Här är en variant som jag har gjort några gånger men den kanske är ny för Dig? Man gör en smet på ljus choklad och en smet på mörk choklad. Sedan varvas de olika chokladsorterna i formen och överst strör man lite kolaseg plopp-choklad. Kan ni se det framför er? Annars, ta en titt på det här receptet!

När barnen somnat och jag gått ut på altanen för att ta lite kort på kakan såg jag plötsligt bortom alla leksaker, vattenslangar, bassänger och stolar, och där stod något vackert och prunkande mitt framför mina ögon – våra egensådda tagetes hade börjat blomma! Det var nästan så jag ville väcka sonen som varit med och sått dem bara för att visa honom att de där små skotten som inte såg så mycket ut för världen när vi planterade ut dem faktiskt hade blivit till underbara blommor. Att hans trägna vattnande och passande för gassande sol hade gett liv! Men jag fick hejda mig och möttes dagen därpå av en förvånad kille: ”Men mamma, det har jag sett länge”. Han hade inte sett den stökiga altanen och allt som borde fixas till där, utan de färgglada blommorna i hörnet. Ja, tänkte jag, det gäller att fokusera på rätt saker här i livet.
IMG_7480 (Custom)

Marmorerad kladdkaka med plopp, en springform

200 g smör
100 g vit choklad
100 g mörk choklad
4 st ägg
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 st dubbelplopp

1. Vispa ägg och socker pösigt och häll häften av smeten i en annan bunke.
2. Blanda mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker.
3. Smält den vita chokladen med 100 g av smöret över vattenbad. Samtidigt kan du smälta den mörka chokladen direkt i en gryta tillsammans med resterande 100 g smör.
4. Rör ner det vita chokladsmöret i en av äggsmetsbunkarna och det mörka chokladsmöret i den andra äggsmetsbunken.
5. Vänd ner hälften av mjölblandningen i vardera bunke.
6. Varvar ljus och mörk smet i en springform som är klädd med bakplåtspapper och därefter smörad.
IMG_7386 (Custom) IMG_7388 (Custom)
7. Grovhacka ploppen och strö över kakan innan den gräddas långt ned i ugnen i 200 grader i ca 20-25 min. Kakan skall vara lös i mitten när den tas ut, men börja släppa i kanterna.
IMG_7377 (Custom) IMG_7394 (Custom)
8. Låt kakan svalna i formen och ställ den sedan i kylskåpet i några timmar.
9. Servera den kladdiga kakan med lite grädde och färska bär. Nu är det bara att mumsa på!

IMG_7417 (Custom) IMG_7427 (Custom)
IMG_7525 (Custom)
 IMG_7496 (Custom)

Lämna ett svar