Fläderns sötma

Nu är det hög tid att koka flädersaft mina vänner! Vi är lyckliga som har ett fläderträd alldeles utanför dörren och det doftar ljuvligt just nu. Saften går snabbt att göra men enligt det receptet som jag använder skall den stå och dra i 5 dagar, så lite planering krävs så man inte råkar vara bortrest när väl saften skall silas och hällas på flaskor. Saften går utmärkt att frysa, men tänk då på att inte fylla flaskorna till bredden då saften expanderar något i frysen.

IMG_6391 (Custom)

Flädersaft, ca 3 stora flaskor

20 st fläderblomsklasar
1,5 l vatten
2,5 l socker
2 st citroner
45 g vinsyra

1. Plocka och skölj fläderblomsklasarna. Lägg dem i en stor bunke.
IMG_6357 (Custom)
2. Tvätta citronerna och skär dem i skivor som läggs ovanpå fläderblommorna.
IMG_6395 (Custom)
3. Koka upp vattnet och tillsätt sockret. Rör tills sockret löst upp sig.
4. Blanda ner vinsyran i sockervattnet.
5. Häll sockervattnet över blommorna och citronerna.
IMG_6412 (Custom) IMG_6421 (Custom)
6. Lägg en bakhandduk över och låt stå i 5 dagar. Vi har våran bunke i matkällaren där det normalt är lite svalare än inomhus, men det går lika bra i rumstemperatur.
7. Efter 5 dagar silas saften och hälls på rengjorda flaskor. Ett tips är att desinficera flaskorna genom att hälla kokhett vatten i dem och sedan hälla ut det, då håller sig saften bättre och risken för mögelbildning minskar.

 IMG_7549 (Custom) IMG_7555 (Custom) IMG_7561 (Custom)Den här saften räcker ett bra tag framöver för vår lilla familj, kanske ända till vintern. Då blir saften en härlig påminnelse om sommarens dofter och värme. 
 
fläder IMG_7583 (Custom)

2 reaktion på “Fläderns sötma

  1. karin Inläggsförfattare

    Hej Tove! Saften blir koncentrerad så den skall späs med vatten 🙂 Tack snälla för att du besöker och gillar min blogg! Välkommen åter, Kram Karin

Lämna ett svar