Päronbiskvier

Då jag är en vän av ordning och planering har jag idag bakat för dotterns kommande 1-årsdag om några veckor. Det var länge sedan jag gjorde biskvier, tror att jag gick på gymnasiet, men när jag hittade ett recept med smak av päron tyckte jag att det var dags igen. Jag är nämligen barnsligt förtjust i just päronsmak! Biskvier går finfint att frysa in och ger ett lite lyxigt intryck på fikabordet tycker jag.

Jag använde mig av päronessens från en webbutik som heter strössel och annat och även en ny sorts färg som jag inte använt förut. Det var en geléfärg som var riktigt bra att färga smörkrämen i biskvierna med. Receptet hittade jag på bloggen min goda sida där man hade vikt biskvierna på mitten och lagt smörkrämen emellan och doppat i choklad, men jag valde att göra dem i ett klassiskt format. Kladdigt blir det förstås att doppa dem i chokladen, men det gäller att inte tveka utan vara bestämd och sedan ha en fuktig handduk till hands för avtorkning mellan doppningarna.

essens1

Å„ven om jag skulle frysa in dem till kalaset i juli var jag förstås tvungen att smaka på en biskvi och ni kan tro att de var goda! Den där päronessensen var inte att leka med och bottnarna blev lagom tjocka och sega. Ser fram emot att få bjuda på biskvierna och höra vad gästerna tycker om dem!

Päronbiskvier, 40 st

Bottnar:
300 g mandelmassa
1 3/4 dl socker
2 st äggvitor

Smörkräm:
300 g rumsvarmt smör
6 dl florsocker
3 st äggulor
3 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk päronessens
Lite grön hushållsfärg

Dekoration:
200 g mjölkchoklad, Odense
1 msk neutral olja
50 g vit choklad

1. Riv mandelmassan grovt och vispa samman med äggvitan och sockret. Jag använde en elvisp.
2. Klicka eller spritsa ut bottnarna på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper (20 st på varje då de flyter ut något). Jag använde min spritspåse utan tyll.
IMG_4668 (Custom)
3. Grädda bottnarna i 175 grader i 12-15 min tills de fått lite gyllene färg.
essens
4. Låt bottnarna kallna helt på plåten innan du försiktigt lossar dem från bakplåtspappret och lägger dem med bottensidan uppåt.
Smörkrämen:
5. Vispa det rumsvarma smöret med florsocker, vaniljsocker och äggulor.
6. Tillsätt essensen och grön färg efter smak.
7. Spritsa ut smörkrämen på de kalla bottnarna så är det lätt att bara jämna till dem till toppar efteråt. Jag använde mig av en liten spatel men går även bra med en smörkniv.
IMG_4696 (Custom) IMG_4706 (Custom)
8. Ställ biskvierna i kylskåpet så de blir riktigt kalla och smöret får stelna igen.
9. Värm 2/3 av chokladen till dekorationen över vattenbad och finhacka resterande 1/3 av chokladen. När chokladen smält tar du bort bunken från plattan och rör i den finhackade chokladen samt oljan.
10. Nu kan du med bestämd hand doppa dina biskvier i chokladen. Jag hällde upp chokladen i en vid kaffekopp så att jag lättare kunde täcka hela biskvin. Lite choklad på fingrarna får man räkna med, men ha en fuktig trasa till hands så du kan torka av dig emellanåt.
11. Låt chokladen stelna innan du värmer den vita chokladen över vattenbad och ringlar den över biskvierna.
IMG_4741 (Custom) IMG_4754 (Custom)

essens3    IMG_4841 (Custom)

Förvara dem i kylskåpet eller frys in dem direkt och ta upp efter hand.

IMG_4845 (Custom)   IMG_4846 (Custom) 

Lämna ett svar