Nyponsoppa med guldkant

Jag minns att jag som barn ofta fick varm nyponsoppa när jag både var förkyld och magsjuk. Konstigt nog älskar jag fortfarande denna dryck, varm som kall! Sedan jag själv fick barn försöker jag minska ned på halvfabrikatsmat och provade då att göra hemmagjord nyponsoppa på nyponskalsmjöl. Det var riktigt enkelt och det blev en robustare smak med lite mer textur i. Tyvärr gillade sonen den färdigköpta soppan bättre, men med några mandelbiskvier och en kula glass till var det ingen som undrade om nyponsoppan var köpt eller hemmagjord 😉

Då jag hade tappat bort mitt recept på mandelbiskvier fick jag idag göra inte mindre än 3 omgångar tills jag blev nöjd! Jag provade med kokos i men tyckte det blev för mycket tuggmotstånd och smak av kokos, och ett recept som blev för hårda enligt min smak och till sist ett tredje som blev lite lösa men som smakade gudomligt gott! Jag använde mig av en hel äggvita men nästa gång skall jag minska en aning på den så de blir något fastare.

Visste ni förresten att man kan strö nyponmjöl direkt på filen eller tillsätta den i sin musli? Det stod också på påsen att man kan använda nyponmjölet i matbröd för att få till en extra bra jäsning. Man lär sig någonting nytt varje dag!

NYPON1

Nyponsoppa, 3-4 portioner (jag följde receptet på nyponmjölsförpackningen)

6 dl vatten
½ dl nyponmjöl
3 msk råsocker
1 msk potatismjöl

Såhär gör du nyponsoppan:
1. Mät upp vattnet i en kastrull.
2. Blanda nyponskalmjölet med potatismjölet och sockret.
3. Vispa i de torra varorna i det kalla vattnet.
4. Låt koka upp.
5. Ta av från spisen och låt svalna.

IMG_3865 (Custom) IMG_3870 (Custom)

Mandelbiskvier, ca 20 st mellanstora

1 äggvita
100 g mandelmassa
½ dl socker

Såhär gör du mandelbisk  vierna:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa upp äggvitan lite lätt.
3. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn.
4. Blanda ned mandelmassa och socker i äggvitan och rör till en jämn smet.
IMG_3933 (Custom)
5. Spritsa eller klicka ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper, inte för tätt då de kan flyta ut något (vill man ha en hårdare mandelbiskvi som går att spritsa som en topp är det bara att minska på äggvitan).
6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10-15 min tills de fått lite färg. Låt dem svalna på plåten.
IMG_3938 (Custom) IMG_3966 (Custom)

Som sagt, de var inte direkt vackra, men de var precis så sega som jag vill ha dem! Vill man ha hårdare och lite mer knapriga biskvier är det bara att minska på äggvitan. Servera soppan ljummen med en kula glass och några biskvier till. Och visst smakar det barndom? 🙂

IMG_3971 (Custom)  IMG_3986 (Custom) IMG_3993 (Custom)

Lämna ett svar