Igår såg jag att jag hade en burk Smetana som precis höll på att passera bäst-före-datumet, och när jag var nere i matkällaren för att hämta tacoplattor till fredagsmiddagen skymtade jag en burk ananas bakom annat jox. Då kopplade min hjärna ihop dessa två sammanträffanden och plötsligt stod jag i köket och överraskade familjen med ananaspaj till efterrätt. Egentligen skall det ju vara crème fraiche i receptet men det blev minst lika bra med Smetana. Pajen åt vi till några parti med memory till sonens (och min!) stora glädje, länge leve sällskapsspelen!
Ananaspaj, 8 småpajer eller en stor
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
400 g krossad ananas
1 st ägg
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl crème fraiche (eller smetana som jag använde och resultatet blev lika bra!)
1. Smält smöret och blanda ned mjöl och bakpulver till en lös deg.
2. Smöra ugnsformarna och tryck ut degen i dem.
3. Vispa snabbt ihop ingredienserna till fyllningen och klicka i ugnsformarna.
Â
4. Grädda på galler i 175 grader i ca 20-30 min tills pajen börjar få lite färg.
5. Servera gärna med grädde till.
  Â