Hemmagjorda chokladpraliner

Under såväl påsk som jul tycker jag att godiset är viktigt för att den rätta känslan skall infinna sig. Mataffärerna gör ju sitt bästa för att vi skall fylla stora påsar med påskgodis men många gånger är det samma från år till år. Därför tyckte jag att det vore roligt att göra några egna praliner med mycket enkla medel.

Påskpraliner

Valfri choklad
Strössel efter tycke och smak
Chokladlinser
Hackade nötter
IMG_7145 (Custom) IMG_7148 (Custom)

1. Temperera chokladen genom att hacka den fint och smält halva mängden över vattenbad. Använd en termometer för att ta av chokladen från värmen när den uppnått 45 grader. Rör i resterande choklad och kyl ned tills chokladen har en temperatur på 26-27 grader. Sätt tillbaka chokladen över vattenbadet och värm tills den är ca 29-30 grader. (Läs mer om vilka temperaturer som gäller för olika sorters choklad genom att klicka här och scrolla ned till ”Så tempererar du choklad”. Självklart går det bra att smälta chokladen som vanligt men den blir glansigare och smälter inte så lätt i rumstemperatur om man tempererar den).
2. Nu kan du hälla eller med hjälp av en sked klicka i chokladen i önskad form.
IMG_7138 (Custom)
3. Välj om du vill lägga strösslet i botten eller på toppen av pralinen.
IMG_7191 (Custom)
4. Ställ i kylen tills de stelnat helt.
5. Klicka ur formarna och klä i godispapper för en extra fin pralinkänsla. Det här godisfoliet har jag köpt på www.slojd-detaljer.se

IMG_7259 (Custom) IMG_7249 (Custom)  IMG_7263 (Custom) IMG_7694 (Custom)

 

 

 

Lämna ett svar