Tunnbröd till kvällsmat

Det händer att jag bakar tunnbröd och steker dem då i en torr stekpanna. Men då vi för några månader sedan skaffade oss en pizzasten var jag nu nyfiken på hur det skulle vara att steka tunnbrödet på den heta stenen? En pizzasten/baksten är ett tjockt stenblock som läggs i botten på ugnen. Ugnstemperaturen skall vara så hög som möjligt, och man bör starta ugnen minst 1 timma innan man börjar steka på den. Det var lite krångligare att vända bröden i ugnen jämfört med att vända dem i stekpannan. Men bra bröd blev det och det är ju alltid roligt att prova nya saker!

Tunnbröd, 8 st

25 g jäst
5 dl mjölk
2 msk smör
4 msk messmör
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor (kan uteslutas)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

1. Ca 1 h – 1½ h innan gräddning: Sätt ugnen på högsta temperaturen som går och lägg i din pizza-/baksten i botten på ugnen.
IMG_7017 (Custom)  IMG_7013 (Custom)
2. Smula jästen i en bunke.
3. Värm mjölken till 37 grader.
4. Rör ut jästen i mjölken.
5. Tillsätt smör, salt, hjorthornssalt, messmör, mjöl, rågsikt och ev. brödkryddor.
6. Arbeta degen i ca 5 min och låt den sedan jäsa övertäckt i 30 min.
7. Ta upp degen på rejält mjölat bakbord och dela den i 8 bitar.
IMG_7022 (Custom)
8. Kavla ut varje bit till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Det sista du gör när den är lagom stor är att kavla den med en kruskavel.
IMG_7025 (Custom)
9. Gör gärna färdigt alla bröden innan du börjar grädda, detta för att minska stressen under den korta gräddningstiden.
IMG_7034 (Custom)
10. Jag använde ett bakplåtspapper under varje bröd (fick byta ut bakplåtspappret någon gång mellan varven då det annars blev alldeles svart) men om man mjölar brödet rejält så ska det inte fastna i stenen. Grädda varje bröd i 1 min/sida. Lättast är att ta ut brödet med en brödspade och vända det på bakbordet, och sedan lägga in det på stenen igen.
IMG_7040 (Custom)
11. Lägg alla brödkakor i en hög i en lätt fuktad handduk så håller de sig varma och mjuka till servering.
IMG_7067 (Custom)

Vi åt våra tunnbröd med stekt kassler, turkisk yoghurt blandat med ananas och en fräsch sallad.

IMG_7045 (Custom)   IMG_7089 (Custom)

 

Lämna ett svar