Måndagslyx

Efter helgens många och långa fikastunder i solen var jag lite mätt på alla sötsaker. Men baka vill man ju i alla fall! Så då kom jag på att det var länge sedan vi åt scones, och de är ju ett lite ”matigare” bakverk. Men allt eftersom sconesen tar form börjar min hjärna fundera på hur det skulle smaka med lite hackad choklad i, varpå jag sekunderna senare hackar i lite ljus choklad och strör lite råsocker på toppen och simsalabim så står jag där med ännu ett sött bakverk. Jaja, gott blev det i alla fall och det var precis vad jag behövde för att ro iland dagen. Tur att vi har hjälpsamma grannar som också ville smaka! Receptet kommer från Leila Lindholm.

Chokladscones, 12 små

125 g kallt smör
7 ½ dl mjöl
½ dl råsocker
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 st ägg
2 dl mjölk

100 g choklad, grovhackad
Råsocker

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Nyp ihop smöret med de torra varorna till en smulig massa.
3. Vispa ihop ägget med mjölken och tillsätt vätskan lite i taget i smör- och mjölblandningen. Degen skall vara lite kletig.
4. Grovhacka chokladen.
IMG_6132 (Custom)
5. Använd händerna för att få ihop degen tillsammans med den grovhackade chokladen.
6. Ta upp degen på en mjölad skärbräda och tryck ut degen till ca 2 cm. Stansa ut rundlar i valfri storlek och lägg dem på bakplåtspapper.
IMG_6135 (Custom)
7. Strö över råsocker och grädda i ca 8-10 min i 250 grader. Dra av dem från plåten för att svalna.
IMG_6136 (Custom)  IMG_6190 (Custom)Om man utesluter chokladen är dessa scones perfekta att dela på mitten och avnjuta med ett tjockt lager extrasaltat Bregott!

 scones2 scones1

2 reaktion på “Måndagslyx

Lämna ett svar