Snabb kaka för fina dagar

Wow vilken underbar helg! Strålande solsken, utemöblerna hittade fram, premiärgrillning och massa utelek med glada barn. Det är sådana här dagar som man vill spendera så lite tid som möjligt inomhus, men en gofika med hembakat sitter ju aldrig fel! Därför kommer det här ett recept på en supersnabb och farligt god kaka som kan toppas med vilka bär eller frukter man vill. Receptet har jag fått från min svärmor som har fått det av sin svärmor, och sådana familjerecept brukar ju vara säkra kort. Den blir krispig på utsidan tack vare råsocker på toppen men samtidigt lite kladdig inuti, och vem gillar inte sådana kakor?

Ingrids ”kletekaka”

150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 st ägg
2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt

Valfri frukt eller bär
Råsocker att strö över kakan innan gräddning

1. Rör ihop det rumsvarma smöret med sockret.
2. Rör i ett ägg.
3. Blanda i mjöl, vaniljsocker och salt.
4. Smöra och bröa en form (ca 21 cm i diameter).
5. Klicka i smeten i formen och tryck ned bär eller frukt (om du använder frysta bär, tänk då på att blanda i lite potatismjöl i bären innan du lägger den på kakan. Annars finns risk att bären vätskar av sig för mycket).
6. Strö lite råsocker över kakan innan den gräddas på 175 grader i ca 25-35 min.
7. Servera med en klick grädde och pudra ev. florsocker på kakan vid servering.

björnbär1  björnbär2IMG_5523 (Custom)

Jag fyllde dels två mindre springformar för att äta upp direkt, och dels några ännu mindre aluminiumformar för att frysa in.

IMG_5556 (Custom)IMG_5558 (Custom)IMG_5562 (Custom)

Lämna ett svar