Det här receptet på hallongrottor har jag fått från min svärmor och det är ett perfekt recept för barn att vara med på. De kan både ställa ut formar på plåten, rulla bollar, trycka hål med fingret och fylla hålen med hallonsylt. Har man dessutom hallonsylt på flaska går det som en dans utan spill. Självklart kan man ha i någon annan sylt, choklad eller lemon curd för att variera sina grottor.
Hallongrottor, ca 40 st
250 g smör
1,5 dl socker
4,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl snabbmarsanpulver
Hallonsylt
1. Tärna det kalla smöret i en matberedare.
2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt tills du ser större degklumpar i bunken. Då tar du ut degen i en annan bunke och knådar ihop degen det sista för hand. Detta för att degen inte skall bli överarbetad och seg.
3. Dela upp degen i 4 bitar och gör 10 bollar av varje bit.
4. Lägg bollarna i småbrödsformar och tryck ett hål i varje boll med ett finger.
5. Fyll hålen med sylt och grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 min.
Att ge bort hembakade kakor i en fin presentpåse brukar bli uppskattat.