Madeleinekakor

Häromdagen bakade jag efter ett recept från Leila Lindholm, en av mina stora inspiratörer. Då blev det franska madeleinekakor som är små gyllene kakor som helst skall gräddas på en speciell plåt så att kakorna får sitt karaktäristiska utseende, men självklart går det även bra med små muffinsformar. Jag har valt att utelämna citronskalet som står med i originalreceptet då jag tycker att citrus lätt tar överhand.
IMG_4153 (Custom)

 

MADELEINEKAKOR, 12 st

75 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa madeleineplåten.
2. Vispa det rumsvarma smöret med vaniljsocker och socker till en fluffig smet.
3. Rör ned äggen.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en egen skål och vänd sedan ner det i smeten.
5. Klicka ut smeten med 2 skedar och grädda kakorna på galler i mitten av ugnen i ca 10 min.

Här är de färdiggräddade kakorna och de nedersta har jag vänt för att visa hur söta de blir om man använder en madeleineplåt. Plåten kan köpas på www.leilasgeneralstore.com för 199 kr.

IMG_4199 (Custom)

Snabbt och lätt har man gjort dessa vackra kakor som jag föredrar att avnjuta med en kopp kaffe men det klassiska är att servera dem till glass eller annan efterrätt. Pudra gärna lite florsocker på dem när de svalnat.

IMG_4225 (Custom)

madeleine

 

 

 

 

Lämna ett svar