Macarons med smak av hallon

För något år sedan fick jag i present att få gå en macaron-kurs på Cupckaces And More i Göteborg. De har specialiserat sig på cupcakes och macarons och det vimlade av färgsprakande bakverk som smakade gudomligt i butiken. Efter kursen fick man receptet på deras macarons och det har jag bakat idag för att sätta lite färg på en så grå och regnig dag. Man kan tycka att det låter lite krångligt när man börjar läsa recept på macarons, men det viktigaste är att göra alla förberedelserna rätt och sedan är det övning som gäller. Inte heller jag har på långa vägar en fulländad teknik, och just idag blev de inte så höga som de ska vilket jag tror beror på att jag inte lärt mig exakt hur varmt det skall vara i just min ugn. Men det viktiga är ju smaken och detta mina damer och herrar, är ett underbart sött hallonbakverk!

Hallonmacarons, ca 30 st

120 g äggvita (uppdelat i två skålar)
35 g socker
150 g fint malen mandel/mandelmjöl
150 g florsocker

sockerlag:
150 g socker
50 g vatten

smörkräm:
100 g mjukt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
ca 100 g frysta hallon

1. Börja med att separera äggvitor. Använd en köksvåg för att se till att det blir 60 g i vardera skål (det motsvarar ca 2 äggvitor i vardera skål). Spara en äggula till smörkrämen.
2. Skålla och mal mandel alternativt använd mandelmjöl. Sikta mandeln för att bara få med det finmalda. Tänk därför på att mala lite mer mandel än vad som krävs då en del kommer att siktas bort.
mandelmjöl

3. Sikta även florsockret och blanda med mandelmjölet.
4. Mät upp vatten och socker till sockerlagen. Använd en termometer som kan ligga i grytan under kokning.
5. Häll 60 g äggvita i en vispskål (jag använder visparna i min bakmaskin då det skall vispas ett bra tag). Vispa upp till ett mjukt skum och tillsätt sedan 35 g socker under omrörning.
6. Under tiden kokar man upp sockerlagen på hög värme till 118 grader.
7. Häll försiktigt i sockerlagen under vispning på låga varv.
8. Vispa marängen på medel/hög fart tills marängen blivit kall och glansig, det tar ca 10-15 min.
9. Blanda 60 g äggvita med mandelmjölet och florsockret samt ev. färgämne. Jag tillsatte lite röd hushållsfärg.
10. Vänd ned marängen i mandelblandningen och rör så lite som möjligt, smeten skall vara trögflytande.
11. Spritsa ut klickar lika stora som 5-kronor på en plåt klädd med silikonmatta (fungerar även med bakplåtspapper men silikon gör det lättare för macaronen att lossna).
12. Om det bildats toppar på kakorna kan man slå plåten lite i bordet så att det jämnas till.
13. Låt plåtarna vila 60 min innan kakorna gräddas i 135-160 grader i ca 10-17 min. Jag hade mina på ca 140 grader varmluft i 10 min, men nästa gång skall jag prova utan varmluft. Alla ugnar är ju som bekant olika så man får prova sig fram.

IMG_5203 (Custom)

14. När kakorna är klara skall de ha rest sig ca ½ cm och om man skakar lite på plåten så skall de ha börjat stelna. De skall inte få färg.
14. Låt kakorna kallna helt genom att dra av silikonmattan från plåten. Risken är att de inte lossnar om kakorna fortfarande är varma.
15. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till smörkrämen fluffigt och tillsätt sedan en äggula och valfri färg eller smak. Jag hade i ca 70-80 g tinade hallon som hade fått rinna av. Häll i lite i taget tills lagom hallonsmak har uppnåtts.
16. Para ihop de kallande kakorna två och två i så att de är ungefär lika stora. Bred eller spritsa ut smörkrämen på hälften av macaronerna och lägg locket på.
17. Du kan förvara macaronerna i kylen i några dagar, men de blir nästan ännu godare om man fryser dem och låter dem tina tills de skall bjudas på. Njut!
mac

 

Lämna ett svar