Fotbollskaka med smak av päron och mandel

God kväll! Igår spelade det Svenska fotbollslandslaget en träningsmatch mot Estland och Zlatan slog rekordet för flest antal landslagsmål i Sverige, närmare bestämt 50 mål! Det KAN ha berott på den smarriga kaka som jag bakade till en fotbollsälskande familj som jag visste skulle sitta framför tv:n och heja. Receptet till kakan komponerade jag ihop efter hand men jag hade en grundtanke om att göra en variant av morotskaka men med päron i smeten och även päronessens i frostingen. Dekoreringen som jag använde mig av var ifrån ett färdigt kit från dr. Oetker och passade ju perfekt en dag som igår.

Jag vill även passa på att tipsa om en kanonbra tårtförvaringsbox från Tupperware. Bottnen är vändbar och passar både för tårtor, cupcakes eller rulltårtor. Locket har två snäpplås och ett handtag som gör det lätt att bära bakverken med bara en hand.

IMG_6061 (Custom) IMG_6060 (Custom) IMG_6062 (Custom)

Päron- och mandelkaka, långpanna med måtten 23×34 cm

125 g smält smör
3 st ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
3 små päron, grovt rivna
100 g mandelmassa, grovt riven

Päronfrosting:
90 g smör
7,5 dl florsocker
150 g philadelfiaost
2 tsk vanillsocker
Päronessens efter smak
Grön hushållsfärg efter tycke

Dekorering:
En förpackning av dr. Oetkers dekorationsset ”Football kit”
fotboll IMG_6057 (Custom)

1. Vispa ägg och socker poröst.
2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en separat bunke.
3. Smält smöret och ställ åt sidan.
4. Riv mandelmassan grovt.
IMG_6038 (Custom)
5. Skala och riv päronen grovt.
IMG_6037 (Custom)
6. Vänd ned lite av mjölblandningen i äggsmeten och sedan lite av smöret. Blanda slätt och vänd sedan ned det sista av mjölet och smöret. Rör slätt.
7. Rör sist i mandelmassan och de grovrivna päronen.
8. Häll smeten i en mindre långpanna (23×34 cm) som är klädd med bakplåtspapper.
IMG_6043 (Custom)
9. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 18-20 min. Låt kallna.
IMG_6047 (Custom)

Såhär gör du frostingen:
Se till att alla ingredienserna är rumsvarma och vispa sedan samman alla ingredienserna till en slät frosting. Färg och smakessens tillsätts sist och smaka av efter hand så det varken blir för tamt eller för mycket päronsmak (om det nu någonsin kan bli för mycket päronsmak!?).
IMG_6068 (Custom)

Lossa kakan försiktigt från bakplåtspappret om du vill lägga upp den på ett uppläggningsfat. Skär ev av kanterna för en snyggare kaka (och så får du provsmaka lite också!).
IMG_6066 (Custom)
Bred frostingen över den kalla päron- och mandelkakan.
IMG_6079 (Custom)

Strö över strösslet och spritsa fotbollslinjer med glasyren som finns med i fotbollskitet. Lägg sist på fotbollarna på önskad plats. Heja Sverige!

IMG_6096 (Custom) IMG_6097 (Custom)
IMG_6112 (Custom) IMG_6116 (Custom)

Lämna ett svar