Hurra för chokladbollens dag! En hel dag tillägnad denna omtalade lilla godbit måste ju innebära att den är populär och borde ätas med andakt 😉 Det finns redan ett recept på vanliga chokladbollar här på bloggen, så idag tänkte jag prova att göra Delicatobollar, ni vet sådana man köper i affären eller på kondiset. Fast utan alla E-ämnen och strunt förstås! och jag måste säga att de blev minst lika goda som köpekakor.
Delicatobollar, 8 st
4 dl havregryn
100 g smör
1,5 dl florsocker
2 msk starkt kaffe
1,5 tsk kakao
25 g smält choklad (jag använde Odense mjölkchoklad 36 %)
1 msk vaniljsocker
Garnering:
50 g choklad (jag använde Odense mjölkchoklad 36 %)
1 tsk matolja
Kokos
1. Mixa havregrynet fint i matberedare.
2. Vispa smör och florsocker krämigt och tillsätt sedan kaffet och vispa slätt igen.
3. Tillsätt kakao, vaniljsocker och havregrynen och rör samman.
4. Smält chokladen och rör i smeten.
5. Ställ smeten i kylskåpet ca 15 min innan du formar smeten till önskad form, helst lite konformade om de skall efterlikna Delicatobollarna.
6. Ställ de färdiga bollarna i kylen i ca 30 min.
7. Smält chokladen med oljan och pensla ett tunt lager på bollarna innan du rullar dem i kokos. (Jag provade även att doppa hela bollen i choklad men det blev lite väl kladdigt även för mig!)
Â