Nu är det dags för en klassisk kaka som jag gjort efter ett recept från Conditori nordpolen i Vara. Jag har tidigare bakat havrekolakakor med ett recpet från dem och de är omåttligt populära bland nära och kära kan jag säga! Den här toscakakan blir så saftig och god att den håller sig smaskig i flera dagar i rumstemperatur med plast över eller i en burk.
Toscakaka
4 st ägg
3 dl strösocker
210 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ krm salt
1,4 dl mjölk
Toscan:
75 g smör
1 dl strösocker
3 msk gylkos
3/4 dl grädde
100 g mandelspån
1. Sätt ugnen på 170 grader.
2. Täck bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant och smörj och bröa den (jag använde en som var 24 cm i diameter för att få en hög kaka).
3. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
4. Blanda de torra varorna för sig.
5. Smält smöret och rör i det i äggsmeten när det svalnat något.
6. Vänd ned de torra varorna och mjölken.
7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 170 grader i ca 30-40 min. Tänk på att gräddningstiden påverkas av hur stor form du har. När halva tiden gått kan du börja koka ihop toscan enligt nedan.
Såhär gör du toscan:
1. Blanda allt utom mandeln i en kastrull.
2. Koka samman på låg temperatur till en gyllenbrun och lite tjockare smet, för mig tog det ca 15-20 min.
3. Blanda sist i mandeln och bred toscan över kakan.
4. Grädda kakan 5 min till men höj då temperaturen till ca 19 grader och ställ kakan i mitten.