Klassisk crème brûlée

Gott nytt år på er! Här kommer receptet på nyårsdesserten som man ju redan måste säga är från i fjol 😉 En klassisk crème brûlée som går att förbereda dagen innan festligheterna och bara bränna av precis innan den skall serveras. Len och god vaniljsmak som passar perfekt till färska jordgubbar! De söta formarna är ett av alla mina loppisfynd, hoppas på fler under året 🙂

Klassisk crème brûlée, 6-8 st små formar

6 st äggulor
1 st vaniljstång
5 dl grädde
½ dl socker

Råsocker för att bränna av brûléen med
Jordgubbar

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Separera 6 ägg. Å„ggvitorna kan du frysa in i en tättslutande burk eller ställa i kylen i några dagar om du planerar att göra något med dem inom en vecka. Å„ggulorna vispar du upp lätt i en bunke.
3. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda både stång och frön med grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp och låt sedan småputtra i 5 min. Ta upp stången och låt allt svalna ca 10 min.
4. Rör ned gräddblandningen i äggulorna lite i taget tills du har en jämn lös smet. För att vara säker på att du inte fått några klumpar i smeten kan du sila den innan du häller den i formarna.
5. Ställ 6-8 små ugnsfasta formar i en långpanna med vatten upp till ca halva formens höjd. Smöra dem med lite smör.
6. Häll i smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min eller tills brûléerna stelnat. Var försiktig när du bär plåten med vattnet på!
7. Låt svalna eller ställ i kylen över natten innan du lägger ett lager med råsocker på varje form och bränner av med en liten gasbrännare. Servera med färska bär, mums!
creme 20151231-122739 (Custom)20151231-190901 (Custom) 20151231-190740 (Custom)

2 reaktion på “Klassisk crème brûlée

  1. Christina Nisson

    Hej!

    Klassisk crŨme brûlée vill jag verkligen prova på.

    Undrar, kan man frysa dem?

  2. karin Inläggsförfattare

    Hej, det var en bra fråga som jag tyvärr inte har svar på, har aldrig provat att frysa men jag skall göra det nästa gång jag gör dem och återkommer med svar till dig då 🙂 Ha det gott! /Karin

Lämna ett svar