Kaffe- och chokladbrownie

Ikväll har jag varit på ett både smaskigt och supertrevligt ”Bak- och delikatessparty” hos en vän. Det var Stjärnegärdet gourmet som visade upp ett fantastiskt sortiment av baktillbehör, strössel, choklad men också delikatesser såsom ekologiska teer, marmelad, ramslöksolja mm! Man fick klämma och känna och provsmaka innan man lade en beställning som sedan skickas på posten inom kort 🙂 Stjärnegärdets gourmet är både ett café och en butik som ligger i Vedum så passa på att besöka dem om du är i närheten, jag lovar att du inte går tomhänt eller hungrig därifrån 😉 Jag köpte både lite till mig och mina framtida bakprojekt men även en och annan julklapp.
20151022_185736 20151022_185756 20151022_185816 20151022_185833 20151022_185847 20151022_190005

Ibland blir jag sådär galet sugen på en kladdig och mäktig chokladkaka att jag inte kan sluta dagdrömma om det tills jag helt enkelt får sätta tänderna i en! Den här gången kulminerade suget efter choklad när hela familjen satt och dreglade över tv-programmet Sockerbagarna i SVT där barn bakade brownies som bara såg sååå goda ut! Jag gick raka vägen från soffan till köket och gjorde en riktigt smarrig kaffe- och chokladbrownie som jag toppade med moccaglasyr och rostade kokoschips. Där fick jag så jag teg! 😉

Kaffe- och chokladbrownie

225 g smält smör
70 g mörk choklad
4 ½ dl socker
3 3/4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 st ägg
1 rejäl nypa salt
4 ½ msk kakao
1 dl hett nykokt kaffe

Glasyr:
100 g smör
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
½ dl kaffe
3 msk kakao

Rostade kokoschips att strö över innan glasyren stelnar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en mindre ugnsform eller en form med löstagbara kanter med bakplåtspapper (min var ca 23 x 23 cm)
3. Smält smöret tillsammans med chokladen. Ställ åt sidan.
4. Blanda de torra varorna i en stor bunke. Tillsätt chokladsmöret, kaffet och två uppvispade ägg, rör slätt.
5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 23-25 min (den kan vara lite lös/dallrig i mitten, det stabiliserar sig när kakan kallnar). Låt kakan kallna.

Såhär gör du glasyren:
1. Smält smöret till glasyren och tillsätt kaffet.
2. Blanda de torra varorna i en bunke och vispa sönder ev. klumpar med en ballongvisp.
3. Fortsätt sedan att vispa glasyren slät genom att tillsätta smör- och kaffeblandningen lite i taget.
4. Bred glasyren direkt över den svala kakan och strö över kokoschips.
IMG_5533 (Custom) IMG_5534 (Custom)
IMG_5559 (Custom) IMG_5547 (Custom)
Låt kakan bli kylskåpskall för att den lättare skall gå att skära i bitar. Ät den sedan helst rumstempererad, kanske med en klick grädde? 😉

 

Lämna ett svar