Honungsbröd

I helgen har vi varit och hämtat en köttlåda hos vår lokala, tillika rikskända, köttbonde Svante (som medverkade i tv 4:as ”Sveriges bästa bonde”). Det är verkligen en härlig prick som jag hade förmånen att lära känna redan i min ungdom då vi arbetade på samma matbutik. Nu är han som sagt bonde på heltid och sitt glada humör och smittande skratt har han kvar 😉svante
Köttlådan som vi köpte var på 10 kg innehållande nötfärs, grytbitar, rostbiff, fransyska, ytterfilé, oxfilé och ryggbiff. Självklart smakar köttet extra bra när man vet att det har haft det bra! Så om ni har vägarna förbi Bänatorp gård 1 i Vårgårda så tveka inte att stanna till där och se om ni kan köpa lite fint kött eller bara hälsa på kossorna (som jag tyvärr glömde ta kort på!). Eller gå in på Svante Bondes hemsida och läs mer!
IMG_5364 (Custom) IMG_5373 (Custom)

När vi ändå var där sålde de honung från en närliggande gård och den passade jag på att göra ett kanongott honungsbröd på idag. Då det är en bikarbonatslimpa går den snabbt att röra ihop och skulle faktiskt kunna göras på morgonen när helgfrukosten skall avnjutas…
IMG_5383 (Custom) IMG_5529 (Custom)

Honungsbröd, en brödform

5 dl filmjölk
1 dl honung
1 msk sirap
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 liter vetemjöl

1. Blanda de torra varorna ordentligt.
2. Tillsätt filmjölk, sirap och honung. Rör slätt.
3. Häll smeten i en avlång brödform som klätts med bakplåtspapper.
4. Strö över lite mjöl.
IMG_5479 (Custom)
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40-50 min. Använd gärna en termometer för att se när brödet är färdigt, nämligen vid 98 grader. Låt brödet svalna och ät sedan med en stor klick extrasaltat Bregott på!
IMG_5496 (Custom) IMG_5509 (Custom)
IMG_5520 (Custom) IMG_5517 (Custom)

En reaktion på “Honungsbröd

 1. Sandra Stenberg

  Hej,

  Hittade precis din blogg och brödrecepten ser fantastiska ut!
  Jag är en glad hemmabagare som älskar att baka fikabröd samt matbröd.

  Nu ska jag testa recept från din blogg!

  Tack! Mvh, Sandra #littleheartsbakery (Instagram)

Lämna ett svar