Pippitårta med skattkista

Vår Pippi-tokiga tjej fyllde två år i helgen och vad passade inte bättre än en tårta med Pippi på de sju haven-tema!? Det mest fantastiska med tårtan var att resultatet blev exakt så som jag hade tänkt i mitt huvud, varken mer eller mindre 🙂 men smakkombinationen päronmousse, Riesenkola-fluff och hackad dajm var inte att leka med! Jag lade till lite mer socker och några droppar päronessens för att få mer smak och sötma i moussen, men helt nöjd med smaken är jag inte än. Har DU något bra recept på päronmousse så hör av dig! 

Pippitårta med skattkista

Färdiga köpebottnar till tårta eller gör egna enligt det här receptet!

Päronmousse:
2 st gelatinblad
1 burk päronpuré (barnmatsburk, 5 mån)
1 ½ msk koncentrerad päronsaft
3 msk socker
3 dl vispgrädde
ev. grön hushållsfärg och några droppar päronessens

1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 min.
2. Värm under tiden päronpurén, saften och sockret i en kastrull på spisen. Jag tillsatte även några droppar päronessens för att få ytterligare lite päronsmak. Det skall inte koka. Ta sedan av från plattan.
3. Krama ur gelatinbladen och rör i dem i päronblandningen. Låt svalna lite.
4. Vispa upp grädden lätt.
5. Vänd ned päronblandningen i grädden och tillsätt ev. lite grön hushållsfärg. Ställ kallt i mins 4 timmar.

Riesenfluff:
Smält 180 g riesenkolor i grädde. Låt det inte koka! Du får röra ganska mycket tills kola löst upp sig. Låt sedan kallna innan det ställs i kylen i minst 6 h. Vispa sedan upp till gräddkonsistens och lägg mellan tårtan.

Å–vrig fyllning/dekoration:
Blå marsipan + potatismjöl till utkavlingen
3 st dajm, grovhackade
Chokladpengar
Vispgrädde
Digestivekex, krossad (som sand)
Pippi-figurer

Skattkistan:
4 st kit kat
Choklad att smälta för att ”limma” ihop skattkistan

Jag använde mig av två hela kit kat som långsidor på kistan, men kapade av två stycket för att få lite kortare gavlar. Dessutom fäster den smälta chokladen bättre på en rak och lite ”kexig” yta 😉
Limma ev. ihop en sida i taget och ställ kallt för att stelna emellan, jag hade dock lite bråttom och limmade alla samtidigt och trots några svärord stod de tillslut på plats och jag ställde den försiktigt i kylskåpet för att stelna.
IMG_1819 (Custom) IMG_1822 (Custom)
IMG_1857 (Custom)

Jag fyllde tårtan med ett lager päronmousse, hackad dajm och sedan riesenfluff ovanpå det. En ny botten lades på och så upprepade jag ovanstående fyllning. efter att locket lades på täckte jag tårtan med ett tunt lager grädde och ställde den i kylen över natten. Nästa dag lade jag på ytterligare lite grädde och lade på marsipanlocket.
IMG_1810 (Custom) IMG_1814 (Custom)

Kavla ut marsipanen med hjälp av en kavel och lite potatismjöl så att det inte skall fastna i underlaget. Gör den så tunn du vågar, men inte tjockare än 0,5 cm helst. Ha inte långa naglar (som jag hade) då är risken stor för revor när den skall placeras över tårtan 😉 Jag penslade dessutom insidan på locket med lite neutral olja för att inte marsipanen skulle ”svettas”.
IMG_1837 (Custom) IMG_1842 (Custom)

När man lyckats få på locket börjar jag att stryka på ovansidan tårtan så att det blir så slätt son möjligt. Sedan försöker man släta till kanterna en bit i taget och man kan behöva lyfta upp marsipanen lite då och då för att undvika veck. Å„ven här är långa naglar i vägen….Men tänk på att det inte gör något att det ser hemmagjort ut! Skär till sist med en degsporre eller pizzaskärare för att snygga till kanterna nedtill.
IMG_1843 (Custom) IMG_1844 (Custom)

Krossa digestivekex och strö över tårtan som sand. Sätt kistan i mitten och fyll med guldpengar. Placera ev. Pippi-figurer på tårtan och njut av ditt resultat!
IMG_1847 (Custom) IMG_1854 (Custom)
pippi IMG_1910 (Custom) IMG_1904 (Custom)

Lämna ett svar