I helgen fick jag äntligen bakat igen efter en veckas semester! Det blev söta små Madeleine-kakor men med smak av apelsin och choklad. Jag älskar min Madeleineplåt då kakorna känns lite extra lyxiga trots att det bara är lätt att slänga ihop en smet och klicka i formarna.
Nu börjar även jag bli sugen på semlor och vad många nya varianter folk kommer med nu! Semmelwraps, semmelkladdkaka, macaron-semlor och korv med bröd-semlan som vårt lokala bageri börjat med! kanonroligt när kreativiteten flödar 🙂 Får se vad jag gör för semlor i år, får nog bli kommande helgs projekt.
Nu till dagens recept!Â
Madeleine-tigerkakor, 12 st
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
1 3/4Â dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2Â st ägg
½Â dl mjölk
Smaksättningar:
Rivet skal från ½-1 apelsin
25Â g mörk choklad
1. Vispa smör och socker poröst.
2. Tillsätt ett ägg i taget och vispa lite till.
3. Vänd ner de torra ingredienserna och tillsätt sist mjölken.
4. Ta sedan ur 1/3 av smeten och lägg i en annan bunke.
5. Tillsätt rivet skal från ½-1 apelsin i bunke nr 1.
6. Smält chokladen över vattenbad och tillsätt i bunke nr 2.
7. Smöra och bröa en Madeleine-plåt och klicka ut lite smet från båda bunkarna.
Â
8. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 min. Låt svalna lite innan kakorna tas upp från plåten.
Â
Apelsin och choklad är ju en underbar smakkombination och dessa riktigt smälter i munnen!Ät gärna direkt eller frys in.