Vit choklad och saffranskladdkaka med citrongrädde

God kväll! I lördags blev vi bjudna på middag hos mina föräldrar och vi tog då med oss efterrätten i form av saffranskladdkaka med citrongrädde. Tyvärr är saffran en av de få smakerna som jag INTE gillar, hur mycket jag än försöker! Men jag måste säga att jag lyckades få en lite lagom mild saffranssmak på dessa kladdkakor och då jag även tillsatte lite vit choklad, mandelmassa och syrlig citronsaft så rundades smaken av ytterligare. De som gillar saffran kan ju öka på mängden saffran i receptet, men för oss som fortfarande kämpar och vill lära oss tycka om denna juliga krydda kan välja den lägre mängden i receptet 🙂

Efter denna juliga dessert och alla vackra skyltfönster som redan kantas av adventsdekorationer slutade det med att jag idag har fått upp de första stjärnorna i fönstren hemma! Tänk att det liksom pirrar till lite i magen varje gång man packar upp adventssakerna från vindslådorna, pirr av förväntan på hur just denna advent och jul kommer att bli. När vi sedan invigde våra nya glöggmuggar med tryck av Elsa Beskow och sippade på lite glögg med Carolas julskiva i bakgrunden, ja då kändes det som om Arne Weise skulle kunna dyka upp på tv:n vilken sekund som helst…

stjärna stjnra4 strjärna IMG_5622 (Custom) IMG_5619 (Custom)

Vit choklad och saffranskladdkaka med citrongrädde
, en springform eller 6 miniformar

125 g smör
100 g vit choklad
2 msk vaniljsocker
saften av en citron
75 g mandelmassa
3 st ägg
2 ½ dl socker
2 dl mjöl
1 nypa salt
½-1 påse saffran eller ½-1 msk saffransarom från dr.Oetker

1 granatäpple

Vispad grädde och lemon curd blandas efter tycke och smak tille n härlig citrongrädde att servera till kakan.

1. Smält smöret i en medelstor gryta.
2. Rör ned chokladen som hackats i mindre bitar och låt smälta ned.
3. Ta av grytan från plattan och tillsätt socker, saffran vaniljsocker, salt och riven mandelmassa.
4. Rör i ett ägg i taget.
5. Tillsätt mjölet och blanda väl. Tillsätt sist saften från ½ citron.
IMG_4793 (Custom)
6. Häll smeten i 6 st smorda formar eller i en smord springform.
IMG_4805 (Custom)
7. Grädda de små formarna i 200 grader i ca 12 min (de skall vara fasta i kanterna men lite lösa i mitten). Jag har bara gjort detta recept med de mindre formarna så vill ej ge någon rekommendation på tiden för den stora formen, men uppskattningsvis runt 20-25 min, men håll koll!
IMG_4821 (Custom) IMG_4814 (Custom)

Garnera med lite granatäppelkärnor och servera kladdkakorna med vispad grädde blandat med lite lemon curd. Å„ven jag som inte gillar saffran så värst mycket njöt av kakan även om jag tog en extra klick citrongrädde till 😉

Vill ni se hur man enklast får ut granatäppelkärnorna från frukten så kolla in denna video från you tube.

IMG_4834 (Custom) IMG_4837 (Custom) IMG_4844 (Custom)  IMG_4855 (Custom)  IMG_4869 (Custom)  IMG_4887 (Custom)

Lämna ett svar