Cookies med vit choklad, ingefära och makadamianötter

Oj vad det är mörkt nu i november och snön lyser med sin frånvaro. Jag känner hur hela kroppen protesterar mot att gå ut och idag blev det bara inomhuspyssel med snuviga barn. Men när maken kom hem från jobbet blev det faktiskt en kort kvällspromenad för att få lite frisk luft. Och är man bara rätt klädd och har lite schysst musik i öronen så kan man åter njuta att få komma hem till stugvärmen igen. Nu till dagens recept som jag bakade för ett tag sedan.

Jag lånar ofta bakböcker på biblioteket och en bok som jag verkligen kan rekommendera är Roy Fares bok ”United States of Cakes”. Den är fylld med amerikanska läckerheter och man blir sugen på att baka allt! Ett av recepten som jag har provat var cookies med macadamianötter och vit choklad. Jag använde mig av salta nötter tillsatte lite ingefära och de blev kanongoda! Jag hade knappt ätit dessa nötter innan men det var riktigt goda och det är ju alltid roligt att variera sig i bakandet.

IMG_0778 (Custom) IMG_0796 (Custom)

Cookies med vit choklad, ingefära och makadamianötter, ca 20 st

180 g smör
2 dl saltade macadamianötter
2 dl farinsocker
1 ½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg
1 tsk ingefära
150-200 g vita chokladknappar eller hackad vit choklad

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret tillsammans med ingefäran och ställ åt sidan.
3. Grovhacka nötterna och ev. chokladen om du inte använder chokladknappar.
4. Blanda smör, farinsocker och vanligt socker.
5. Tillsätt ägget och rör slätt.
6. Blanda de torra varorna för sig och rör ned i den övriga smeten. Arbeta ihop till en smulig deg.
7. Tillsätt choklad och nötter och arbeta ihop till en sammanhängande deg.
8. Låt vila i kylskåpet ca 20 min.
9. Dela degen i 20 delar och forma till bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen o ca 10-12 min.
IMG_0834 (Custom) IMG_0858 (Custom)

Det blir en fantastisk god kaka med de salta nötterna, den kryddiga ingefäran och den söta chokladen! kakor går dessutom utmärkt att frysa.

makad IMG_0972 (Custom)   IMG_0966 (Custom)

Lämna ett svar