Äpplekladdkaka med kanelgrädde

Efter en lugn helg där tid med barnen och god mat har dominerat känner jag mig nu redo för en ny vecka. Vi eldade i öppna spisen för första gången denna hösten då det ju varit så vackert väder att man inte varit sugen på en brasa tidigare. I helgen har det varit mer höstlikt här och barnen (och även vi vuxna…) har roat oss med de stora vattenpölarna som bildats efter regnet. Tänk vad vatten kan vara fascinerande, både att blanda med sand och gräs till en smarrig soppa men också att bara traska runt i, cykla i, eller bara titta på vid brunnen och undra var allt vatten tar vägen! Så efter utevistelse i regn och blåst njöt vi verkligen av värmen som brasan gav.

Vi hade även vänner hemma på paninikväll, d v s alla får göra sin egen smörgås som vi sedan grillar i ett paninijärn. Grekiskt lantbröd och en massa fyllning såsom pastramikalkon, mozzarella, kyckling, brieost, ruccolasallad och smarriga såser blir till helt gudomliga mackor som uppskattat hos stora som små då alla får välja sina smaker själv. Bra tips till fredagsmyset!

Ett annat tips är den här underbara äpplekladdkakan som skall serveras med kanelgrädde för maximal smakupplevelse. Sonen var med från det att äggen skulle knäckas tills det att kakan var i ugnen, då satte han sig andaktsfullt med skålen och åt överbliven smet med sked 😉 Ha en fin vecka och hoppas att bakandan faller på!

Äpplekladdkaka med kanelgrädde

3 st ägg
4 dl socker
200 g smält smör
3 3/4 dl mjöl
1 ½ msk vaniljsocker
3 äpplen, grovt rivna

Vispgrädde
Kanel

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret.
3. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt sedan det avsvalnade smöret.
4. Tillsätt mjölet och vaniljsockret, rör slätt.
5. Skala och riv äpplena. Krama ur vätskan från äpplena innan du lägger dem i smeten.
äpple2 äpple3
6. Häll smeten  en form, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Grädda kakan i ca 30 min. Beroende på äpplesort och storlek på äpplena kan gräddningstiden variera. Kakan skall vara kladdig i mitten men inte lös smet.
IMG_8931 (Custom) IMG_8943 (Custom)
7. Servera kakan ljummen eller kylskåpskall med uppvispad grädde blandat med lite malen kanel.
IMG_8989 (Custom) IMG_9054 (Custom)

Jag dekorerade kakan med en liten ros gjord av skalet från ett äpple. Det blev en fantastiskt god kaka som häll sig bra flera dagar i kylen. Kanel och äpple är ju underbara smakkompisar!
IMG_8978 (Custom) IMG_9026 (Custom)
IMG_9011 (Custom) IMG_9045 (Custom)

Storebror fick som tack för hjälpen med baket slicka bunken och vispar 🙂 Självklart såg lillasyster vad vi höll på med och höll sig framme! Och visst fick hon smaka, lite.

äppleäpple4IMG_8919 (Custom)
Receptet hittade jag här.

3 reaktion på “Äpplekladdkaka med kanelgrädde

  1. Sofia

    Ã…h så gott det verkar, och riktigt höstigt och härligt med äpplen som variation i kladdkaka. 🙂 Måste testas!

  2. karin Inläggsförfattare

    Hej! Ja detta var en ny variant på kladdkaka för mig med, alltid kul att variera sig lite och detta blev en hit!:) Kram Karin

  3. Sofia

    Bakade den i förrgår och den var jättegod ljummen! Idag fick den följa med till jobbet så får vi se vad kollegorna säger 🙂 Dock tyckte jag inte den blev så jättekladdig, mest i mitten, men å andra sidan så nattade jag barnen och lät den nog gå liiite över de 30 min som var angivna 😉 Tack för bra recept. Kram Sofia

Lämna ett svar