Kanelbullar och pull apart cinnamon bread

På lördag är det kanelbullens dag och jag kommer som bekant att befinna mig på Choklad- och bakmässan i Stockholm då. Men självklart lämnar jag inte familjen i sticket, utan ser till att det finns en hög med bullar i frysen som de kan kalasa på! Den här satsen gjorde jag på ett för mig nytt mjöl med ett namn jag knappt kan stava eller uttala, nämligen Manitoba cream. Har ni hört talas om det? Namnet och mjölet har sitt ursprung i provinsen Manitoba i Kanada och det skall tydligen vara ett mjöl med extra hög proteinhalt som binder mer vätska vilket i sin tur skall ge ett bröd med mer volym. Dock kräver mjölet att man arbetar degen kraftigare, så jag körde min deg ca 10 min på medelfart i min assistent (annars brukar jag sällan arbeta degen alls när jag bakar vetebröd). Och jag vet inte om det faktiskt var det Kanadensiska mjölet som gjorde susen men det blev en lättare deg att arbeta med och otroligt luftiga och goda bullar!

Här bjuder er på några olika varianter på bullar som jag brukar baka och dessutom en underbart saftig kanellängd som görs i en brödform. Bara att ta för sig av en skiva då det faller isär när man drar i det. Inte för inte att det kallas för ”pull apart cinnamon bread”, alltså ungefär ”dra isär kanelbröd”.

IMG_8503 (Custom)

Kanelbullar, ca 30 mindre bullar och 1 brödform

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1-2 msk malen kardemumma
1 tsk salt
14-15 dl manitoba cream eller vanligt vetemjöl

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
3 msk kanel

Garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

1. Smula jästen i en degbunke.
2. Kör assistenten långsamt medan du tillsätter sockret så att jästen börjar lösa sig lite, häll sedan i mjölken och kardemumman.
3. Tillsätt smör, salt och halva mängden av mjöl. Nu kan du köra assistenten lite snabbare.
4. Fortsätt att tillsätt lite mjöl i taget tills du har en smidig deg (det gör inget om den är lite kladdig på utsidan) och låt sedan maskinen arbeta i ca 10 min (om du inte har en assistent så får du förstås knåda på en liten stund till. Jag brukar inte arbeta degen så mycket annars men det speciella mjölet kräver det).
IMG_8517 (Custom)
5. Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie ca 1,5 h, se bara till så att degen har ordentlig plats att jäsa på utan att hindras av plasten. Har du en mindre bunke är det bättre med en handduk ovanpå.
6. Under jästiden kan man blanda samman alla ingredienser till fyllningen till en smidig massa och låta stå i rumstemperatur tills bullarna skall bakas ut.
IMG_8531 (Custom)
7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i 2 delar. Ena halvan av degen skall vara till brödformen (pull apart cinnamon bread) och den andra halvan delar jag upp i tre delar för att baka lite olika former på bullarna.
IMG_8529 (Custom) IMG_8537 (Custom)

Variant 1:
Kavla ut en rektangel och bred på lite kanelfyllning.
IMG_8539 (Custom) IMG_8546 (Custom)
Vik degen på mitten så att du får en smalare rektangel. Skär sedan remsor i form av ”byxor”.
IMG_8551 (Custom) IMG_8552 (Custom)
Tvinna varje ”byxa” och lägg den som en cirkel med korsade ändar i din hand. Ta den översta änden och peta ned under och upp igenom i cirkelns hål (kunde inte ta kort på detta själv tyvärr!), som om du skulle göra en enkel knut på ett snöre men inte dra åt knuten. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt i 45 min.
IMG_8560 (Custom) IMG_8565 (Custom)
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 6-8 min (eller tills de är gyllenbruna, gräddningstiden beror på hur stora bullar man gör och jag gjorde små).
IMG_8621 (Custom) IMG_8638 (Custom)

Variant 2:
Kavla ut degen till en rektangel som ovan och bred på kanelfyllning. Rulla degen långsida mot långsida. Skär sedan rullen i ca 3-4 cm bitar.
IMG_8571 (Custom) IMG_8575 (Custom)
Lägg bullarna i formar eller direkt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i 45 min. Pensla dem sedan  med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan gräddning.
IMG_8581 (Custom) IMG_8635 (Custom)
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 6-8 min (eller tills de är gyllenbruna, gräddningstiden beror på hur stora bullar man gör och jag gjorde små).
IMG_8658 (Custom)

Variant 3:
Kavla ut degen till en rektangel som ovan. Bred på kanelfyllning och rulla ihop till en rulle från långsida till långsida. Skär sedan rullen i något större bitar, ca 6 cm.
IMG_8571 (Custom) IMG_8583 (Custom)
Tryck t ex skaftet på en kniv mitt i bullarna för att få till formen på en giffel. Låt jäsa övertäckt på en bakplåtspappersklädd plåt i ca 45 min.
IMG_8591 (Custom) IMG_8596 (Custom)
När de jäst färdigt kan man trycka till med knivskaftet en gång till i mitten av varje bulle. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan gräddning. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 6-8 min (eller tills de är gyllenbruna, gräddningstiden beror på hur stora bullar man gör och jag gjorde små).
IMG_8646 (Custom) IMG_8664 (Custom)

Pull apart cinnamon bread/kanellängd i brödform:
Kavla ut ena halvan av degen till en stor rektangel, ca 40 x 50 cm. Bred på kanelfyllningen. Dela rektangeln i 6 långa remsor med hjälp av en degsporre.
IMG_8599 (Custom) IMG_8602 (Custom)
Lägg remsorna på varandra och dela den höga remsan i 5 lika stora delar med en vass kniv.
IMG_8604 (Custom) IMG_8607 (Custom)
Ställ högarna upp i en brödform klädd med bakplåtspapper. Det skall finnas utrymme kvar på sidorna så att längden kan expandera under jäsningen. Låt längden jäsa övertäckt i 45 min.
IMG_8616 (Custom) IMG_8674 (Custom)
Pensla längden med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan gräddning. Sänk ungen från 225 grader till 180 grader när du sätter in längden längst ned i ugnen. Grädda i ca 30 min eller tills du har en innertemperatur på 98 grader.
IMG_8696 (Custom) IMG_8772 (Custom)

Nu är det bara att duka upp till bullfest! Avnjut dem tillsammans med en kopp rykande varmt kaffe, ett glas saft eller ett stort glas kall mjölk 🙂
IMG_8777 (Custom)   IMG_8809 (Custom) IMG_8825 (Custom)
bulle1

Lämna ett svar