Twixkakor

Nu vart de plötsligt kallare om dagarna och igår hade vi första frostnatten i min del av landet. Bilrutor skall skrapas, vantar hållas reda på och kalla fötter värmas i tjocka strumpor eller gosiga tofflor. Så nu börjar min frysperiod som varar ända till maj eller så, och mössan kommer att vara min trogna vän! Jag hoppas ändå på en klar och kylig fortsättning på hösten så vi får njuta av de brandgula höstlöven mot en klarblå himmel. Kanske med en termos med varm choklad i ryggsäcken? Ja, det blir nog bra med lite kyligare väder nu. Och tänk vad man njuter när våren gör sig påmind igen!

Ikväll har jag varit på ett mycket trevligt klädparty hos en vän och som gäst tycker jag det känns bra att ha med sig något litet för att visa sin uppskattning. Då kom mina hemmagjorda twixkakor väl till pass. Dessa kakor görs i lager vilket är perfekt när man kan göra ett moment då och då utan att stå upptagen i köket under en lång tid, exempelvis när man har ungar runt omkring sig ;). De blev dessutom fenomenalt goda tyckte både jag och de som smakade dem under kvällen. Receptet hittade jag på den här fina bloggen.

Twixkakor, en form à 24 x 24 cm

Botten:
125 g rumsvarmt smör
4 dl mjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Kolan:
175 g smör
2 dl socker
3 dl grädde
3/4 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
200 g Odense mjölkchoklad

1. Mixa samman ingredienserna till bottnen och tryck ut i en form (min var 24×24 cm) klädd med bakplåtspapper.
IMG_7513 (Custom)
2. Grädda bottnen i 175 grader i ca 13-15 min (kakan skall ha fått lite färg). Låt bottnen kallna.
3. Banda alla ingredienserna till kolan i en stor tjockbottnad kastrull. Koka den i ca 30 min på låg värme tills den uppnår 118 grader eller gör kulprovet. Rör då och då under kokningens senare del.
IMG_7520 (Custom) IMG_7523 (Custom)
4. Häll kolan över den kalla bottnen och ställ in i kylskåpet i ca 1 timma.
IMG_7531 (Custom)
5. Smält chokladen över vattenbad och häll över den stelnade kolan. Ställ kakan i kylskåpet en stund och om du vill göra ett mönster i chokladen kan du göra det efter ca 30 min. IMG_7535 (Custom) IMG_7545 (Custom)

Skär sedan kakan i mindre bitar och njut av ditt egenhändigt gjorda twixgodis! Förvara dem i kylskåpet eller frys dem.

IMG_7551 (Custom) IMG_7556 (Custom) IMG_7564 (Custom) IMG_7570 (Custom)

De här twixkakorna kan ju både skäras i lite större rutor eller i små munsbitar till kaffet. Jag kan tänka mig att detta blir en ny sorts julgodis för min del 🙂

IMG_7657 (Custom) IMG_7656 (Custom)

Lämna ett svar