Hemmagjord Sandwich-glass

Idag har jag åter igen provat något nytt som såg svårare ut än vad det var, nämligen hemmagjord sandwich-glass. Receptet hittade jag på Caroline Ahlqvists blogg, ni vet hon som vann ”Hela Sverige bakar” förra året. Det blev verkligen likt originalet! om än med en lite mer hemmagjort utseende 😉 men smaken och konsistensen på chokladkexet satt där det skulle!

Jag använde mig av färdig glass mellan kexen, och då är detta verkligen en enkel sak att förbereda innan man skall bjuda på dem. Lägg glassen mellan kexen och in i frysen tills gästerna kommer på oväntat besök. Eller så fryser man bara in ett gäng kex som man lägger ihop med favoritglassen när man blir sugen. 

Sandwichglassar, ca 10-12 st

200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 st ägg
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt

2 st ½-litersglass i färdiga block

1. Vispa smör och socker poröst.
2. Tillsätt ett ägg och vispa lite till.
3. Blanda de torra varorna och sikta ned i smörsmeten.
4. Blanda snabbt samman till en deg (min blev ganska kletig men valde att inte tillsätta mer mjöl förrän vid utbakningen). Plasta degen och låt vila i kylen någon timma.
IMG_1002 (Custom)
5. Dela degen i fyra delar och kavla ut degen på ett rejält mjölat bakbord med en mjölad kavel (jag brukar dela upp degen så att den blir lättare att hantera, men klarar du av en större deg behöver du förstås inte dela den i så många delar).
6. Skär ut önskad storlek på kexen och lägg dem på två bakplåtsklädda plåtar.
IMG_1022 (Custom) IMG_1023 (Custom)
7. Nagga små hål i kexen med en grillpinne eller liknande.
IMG_1034 (Custom) IMG_1036 (Custom)
8. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 7-10 min beroende på ugn och hur tjocka kex du gjort. Jag gjorde ganska tunna så jag tog ut mina kex efter 7 min (ville hellre att de blir lite för mjuka än för hårda då risken är att man bara trycker ut glassen mellan alltför hårda kex).
IMG_1079 (Custom) IMG_1077 (Custom)
9. Låt kexen kallna på plåtarna, då stelnar de till ytterligare så var inte orolig om de fortfarande känns mjuka när du tar ut dem.
10. När kexen är helt kalla kan man skära glassblocket i bitar och lägga mellan två kex. Ja, det blir kladdigt, särskilt en varm dag som denna, men fort in med dem i frysen igen så blir det bra!
IMG_1083 (Custom) IMG_1092 (Custom) IMG_1100 (Custom) IMG_1093 (Custom)

Glöm inte att hemmagjorda grejer inte skall se fabriksgjorda ut. Jag måste själv intala mig det ibland då jag är i det närmaste perfektionist, åtminstone när det gäller det jag själv gör 😉

IMG_1121 (Custom) IMG_1116 (Custom)

 

2 reaktion på “Hemmagjord Sandwich-glass

  1. karin Inläggsförfattare

    Ja det var det verkligen Josefin! Kul att ”se” dig 😉 Kram Karin

Lämna ett svar