Rice krispies-tårta

Hurra för vår lilla tjej som fyllde 1 år i helgen! När hennes första födelsedag inföll efter en veckas rejäl värmebölja och man var utomhus från morgon till kväll var jag mig själv evigt tacksam för att jag bakat lite till då och då och lagt i frysen. Då kunde jag nöja mig med att baka en klassisk rice krispies-tårta dagen till ära och sedan komplettera med både päronbiskvier, småkakor och mumsmums från frysen.

kalas IMG_0221 (Custom)

Marängbottnar kan förberedas dagen innan och sedan förvaras t ex i en kall ugn över natten (torrt och svalt) och sedan läggas ihop så sent som möjligt innan den skall ätas. Men ärligt talat är den god även dagen efter trots att marängen förlorat sin krispighet. Min min vädjar alltid om att ha skivade bananer på toppen då det är en så god smakkombination med den söta marängen och vaniljsmaksatta smörkrämen, men det är ju inte vidare snyggt med halvbruna bananer efter en stund! Men den här gången gjorde vi en kompromiss och jag lade bananer mellan bottnarna – alltså finns banansmaken där men vi slipper se dem 😉

Det här receptet är på en stor långpannebotten (30×40 cm) så om man vill ha en lite mindre tårta räcker det med en botten som delas i två halvor efter gräddning och fyller med smörkräm emellan. Men om man vill ha en större tårta gör man 2 bottnar och lägger på varandra, tänk då också på att dubbla smörkrämen! När jag gjorde 2 bottnar så räckte tårtan uppskattningsvis till 15-20 pers.

Rice krispies-tårta, 1 långpannebotten

4 st äggvitor
2 dl socker
3 dl rice krispies-flingor

Smörkrämen:
4 st äggulor
1 dl socker
1,5 msk mjöl
1 dl vispgrädde
100 g smör
2 tsk vaniljsocker

Vispad grädde och valfria bär eller frukt till garnering.

1. Vispa upp äggvitorna och tillsätt lite socker i taget. Vispa sedan hårt till en maräng som inte ramlar ur bunken när den vänds upp och ned.
2. Rör i flingorna.
IMG_0115 (Custom) IMG_0119 (Custom)
3. Bred marängen på en bakplåtspappersklädd långpanna.
IMG_0098 (Custom) IMG_0105 (Custom)
4. Grädda i 125 grader i 1,5 h. Låt bottnen svalna i ugnen med ugnsluckan på glänt.
5. Gör en likadan botten till som ovan (om du vill ha en stor tårta).

Såhär gör du smörkrämen (enkel sats till en botten, dubbla receptet om du gör två bottnar):
1. Blanda äggulor, socker, vaniljsocker, socker, grädde och mjöl i en gryta. Koka upp under vispning och låt den precis sjuda någon minut så att den blir ganska tjock. Vispa eller rör hela tiden.
2. När smörkrämen är tjock, ta av grytan från plattan och klicka i det rumsvarma smöret, rör slätt. Låt Smörkrämen kallna i kylskåpet.

Såhär smaksatte jag min tårta:
Lägg en marängbotten på en bricka eller fat och skiva bananer ovanpå.
IMG_0226 (Custom)
Häll smörkrämen ovanpå bananerna och lägg på den andra bottnen.
IMG_0230 (Custom)
Vispa grädde och bred ovanpå tårtan.
Toppa med citronmeliss, jordgubbar, hallon, smultron, blåbär och körsbär.

IMG_0259 (Custom) IMG_0246 (Custom) (2)

Den söta tårtspaden har jag fyndat på loppis nu i sommar 🙂
IMG_0253 (Custom) IMG_0303 (Custom)

Lämna ett svar