De här läckerbitarna blev jag bjuden på en gång för flera år sedan på jobbet. Både jag och en kollega förtrollades av dem och bad förstås om receptet. Så tack Kerstin, om du ser detta, för att du ville dela med dig av en så god långpannekaka! Den blir ganska tunn men med en kletig botten, fylligt chokladlager och en härligt krispig maräng på toppen – ja ni hör ju vilken kaka! Så nu skickar jag stafettpinnen vidare till alla er andra bagare där ute som vill prova på en riktigt god kaka i sommarvärmen!
Solbackarutor, 35 rutor (en långpanna 30×40 cm)
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
3 st äggulor
1 msk vatten
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g mörk eller ljus choklad
3 äggvitor
2 ½ dl socker
1. Vispa smör och socker poröst.
2. Tillsätt äggulorna och vatten och vispa lite till.
3. Blanda de torra varorna och rör ned i smörsmeten.
4. Nu har du en ganska fast smet som du lämpligen klickar ut i en bakplåtsklädd långpanna ca 30×40 cm. Sedan är det lättare att bre ut smeten i ett ganska tunt och jämnt lager.
Â
5. Smält chokladen över vattenbad och bred över bottnen.
6. Vispa äggvitorna till ett skum och tillsätt sedan lite socker i taget. Vispa tills du har en fast maräng som inte ramlar ur bunken när du håller den upp och ned.
7. Bred till sist marängen över chokladen och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 min.
8. Skär kakan i rutor när den kallnat och avnjut dem antingen rumsvarma eller kylskåpskalla.
Kan man byta farinsocker mot vanligt socker? Är det i så fall samma mängd?
Tacksam för svar.
Hej Tara! Det går bra att byta ut mot vanligt socker! Ta du samma mängd 🙂 Lycka till! Mvh Karin
Kan man frysa Solbackarutorna?
Hej Ulrika! Ja det går bra, kanske att marängen förlorar lite av sin krispighet men smaken är den samma 🙂 Kram Karin