Den svenska jordgubbssäsongen är alltför kort så nu gäller det att ta vara på det röda guldet! Igår gjorde vi en lyxig jordgubbspaj som är ett säkert kort när man vill göra något gott till eftermiddagsfikat.
Lyxig jordgubbspaj
100 g smör
1½ dl socker
75 g vit choklad
150 g mandelmassa
1 st ägg
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
½-1 l jordgubbar (går även bra med frysta bär men tillsätt då lite mer potatismjöl i bären)
1 msk potatismjöl
Vaniljsås till servering
1. Rör socker och smör mjukt och tillsätt ägget.
2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål.
3. Rör ner de torra varorna i smörblandningen och arbeta ihop till en deg.
4. Smöra en pajform och tryck ut 2/3 av degen i botten på den. Lägg resten av degen i kylskåpet en stund.
5. Blanda jordgubbarna med potatismjölet (du kan dela jordgubbarna i mindre bitar om så önskas).
6. Hacka chokladen grovt och riv mandelmassan på ett rivjärn.
7. Lägg mandelmassan i botten på pajformen, sedan jordgubbar och sist strör du över den hackade chokladen.
8. Kavla ut den sista degbiten och skär den i remsor.
9. Lägg remsorna över jordgubbarna i valfritt mönster. Grädda pajen mitt i ugnen i 175 grader i 30-35 min eller tills den börjar få lite färg.
Vi åt den goda pajen med vaniljsås och ett uppfriskande glas med hemmagjord flädersaft.