I förra veckan var vi på Borås Djurpark och hälsade på! Sonen gillade lekplatsen bäst, men jag fastnade som vanligt vid aporna 🙂 Sjukgymnast som jag är tittar jag mycket på rörelsemönster hos både människor och djur, och det är fascinerande hur apornas rörelsemönster liknar vårt, eller rättare sagt, hur mycket vi människor liknar våra föregångare! Jag har svårt att sluta titta på dem när de svingar sig mellan lianer och träd, det ser ju så härligt busenkelt ut för dem och vilket flow de har i rörelsen!
Men hur skall det här snacket om apor, lianer och rörelsemönster leda fram till bakinspiration tänker ni? Jo, självklart kom jag att tänka på ett bakverk med djurtema! Så här kommer en kanongod cupcake med smak av banan och choklad toppad med fluff gjord på nostalgikolan banana skids.
Â
Jag utgick ifrån ett recept på bananmuffins från bloggen Ett kreativt liv, men lade till lite choklad och salt för mer smak och balans.
Banan- och chokladcupcakes med banana skids-fluff, 10 stora cupcakes
125 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 st ägg
2 st bananer
2 msk het mjölk
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3 3/4 dl mjöl
1 nypa salt
75 g choklad
chokladkex/chokladfingrar till dekorering
Banana skids-fluff (görs helst dagen innan och vispas upp och läggs på cupcakesen när de skall ätas)
3 dl grädde
15-20 st små banana skids
Såhär gör du banan skids-fluffet:
1. Hacka kolorna i mindre bitar.
2. Värm grädden men låt den inte koka.
3. Låt kolorna smälta långsamt i den varma grädden, rör om då och då.
4. Ställ blandningen i kylskåpet i minst 6 timmar, helst över natten.
5. När du skall dekorera muffinsen vispar du upp blandningen, som nu är ganska fast, med en elvisp och klickar eller spritsar ut fluffet på de kalla cupcakesen.
Såhär gör du banan- och chokladcupcakesen:Â
1. Vispa smör och sockret pösigt.
2. Vispa i ett ägg i taget.
3. Mosa bananerna och rör i dem.
4. Värm mjölken i mikron och rör i bikarbonaten (ska svälla upp lite så använd ett högt glas). Häll det i smeten.
5. Blanda till sist mjöl, salt, hackad choklad/chokladknappar och bakpulver och vänd ned i smeten.
6. Klicka upp smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 180 grader i ca 15-20 min eller tills de fått lite färg och stelnat i formen. Låt cupcakesen kallna i formen.
Â
Spritsa eller klicka ut fluffen på de kalla cupcakesen och dekorera med chokladfingerkex och kanske ett litet sött djuransikte?
Lite sköna djur från leksakslådan på bordet gör att det verkligen blir djurtema på fikastunden och då kan man passa på att lära sig mer om sitt favoritdjur.
Â
Â
Pingback: Banan- och chokladkaka | Bakinspiration.se