Minipavlova med godis för att fira in midsommarhelgen!

Imorgon är det midsommarafton och lagom till den årliga högtiden kommer det som bekant regn. Men oavsett väder kan man i alla fall njuta av nyskördade jordgubbar, färskpotatis och en och annan sill. Då det inte är jag som står för efterrätten imorgon vill jag ju ändå fira in midsommarhelgen med en liten bakelse. Något som går snabbt att göra är en pavlova (marängbakelse/tårta) med valfri fyllning. I kontrast till alla jordgubbstårtor och bärbakelser (som ju är fantastiskt goda!) ville jag göra något annat, och valde därför godistema till min pavlova. Och gott som godis blev det även om jag var lite skeptisk själv till en början. Det gäller bara att lägga ihop bakelsen så sent som möjligt för att alla komponenter skall få behålla sin räta konsistens. För att bryta av allt det söta lade jag även lite bananskivor under grädden.
IMG_6920 (Custom)
Jag provade att värma lite grädde över vattenbad och hacka ned härlig LONKA-kola för att få till en kolasås att ringla över marängen. Och hjälp vad god den blev! Men man får ha lite tålamod medans den smälter och röra ofta.

Minipavlova med godistema, 6 st

3 st äggvitor
2 dl socker
1 krm ättika
1 dubbeldajm, finhackad
1 msk maizena

1. Vispa äggvitorna på låg hastighet ca 1 min.
2. Tillsätt ättika och vispa några minuter till på lite högre hastighet.
3. Häll i sockret lite i taget och fortsätt vispa på medelhög till hög hastighet tills du har en fast och glansig maräng i bunken (tar ca 5 min). OBS: Tänk på att det inte får komma en droppe vatten eller fett i bunken för då blir det aldrig en fast maräng hur mycket man än vispar!).
IMG_6929 (Custom)
4. Finhacka dajmen och blanda med 1 msk maizena.
5. Vänd försiktigt ned dajmen i marängen och fyll en spritspåse utan tyll och spritsa ut 6 lika stora rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. (det går också bra att klicka ut marängen).
IMG_6932 (Custom)
6. Torka marängbottnarna på 125 grader i 15 min. Sänk sedan till 100 grader och låt stå 30 min till.
IMG_6945 (Custom)
7. Låt marängerna stå kvar i ugnen med ugnsluckan på glänt medan de svalnar.

Kolasås:
10 st LONKA-kola/vaniljfudge i kuber (köps i lösviktsgodiset)
2 ½ msk grädde

Såhär gör du kolasåsen:
1. Värm grädden över vattenbad (obs, får ej koka!).
2. Hacka kolan i mindre bitar och låt smälta under omrörning tillsammans med den varma grädden. Det tar en liten stund för all kola att smälta, men tillslut får man en slät och fin sås som smakar himmelskt!
IMG_6940 (Custom) IMG_6942 (Custom)
3. Låt såsen svalna något (men ej stelna för mycket) innan du ringlar den över marängbottnarna.

Å–vrig fyllning och dekorering:
2 st bananer
Lättvispad grädde
3 små rullar med smarites eller annat godis att toppa med

När du ringlat över kolan är det dags att skiva bananerna och trycka fast dem i kolan så de inte glider av.

IMG_6951 (Custom) IMG_6957 (Custom)

Toppa med lättvispad grädde och lite smarties och godis-pavlovan är klar!
IMG_6976 (Custom)

 

En reaktion på “Minipavlova med godis för att fira in midsommarhelgen!

Lämna ett svar