Någon gång då och då blir man ju bjuden på något så smarrigt att man sedan inte kan sluta att tänka på det. Jag minns en middag med vänner för flera år sedan då det bjöds på en så fantastisk efterrätt att jag liksom baxnade vid bordet och kunde inte nog berömma värdinnan för hur gott det var, och sökte medhåll hos alla de andra gästerna. Den här polkagrispajen med chokladsås är precis så god som jag minns den och den går att förbereda någon dag innan den skall ätas då den förvaras i frysen.
Självklart var jag tvungen att be Linda, som värdinnan hette, om receptet. Det visade sig komma från systrarna Eisenmans bok ”Vinterns söta”. Men trots att det är allt annat än bistra vintervindar som viner utanför mitt köksfönster idag, så gör sig denna fräscha paj minst lika bra på fikabordet! Och chokladsåsen kan man lätt använda till sin vanliga Big Pack-glass eller banana split för att få en lite mer arbetad vardagsefterrätt.
Frusen polkagrispaj med chokladsås, en springform 24 cm
Botten:
10 st chokladdrömmar från Gille (eller andra småkakor av choklad)
2 msk kakao
25 g smält smör
Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowsfluff
1-2 droppar pepparmyntsolja
Några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering
Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl socker
½ dl ljus sirap
1 nypa salt
½ dl vatten
1. Kör ingredienserna till bottnen i en matberedare.
Â
2. Klä en springform med bakplåtspapper i botten, och tryck ut kaksmulorna i den. Ställ formen i frysen.
3. Vispa grädden och blanda försiktigt ned den sega marshmallowsfluffen.
4. Tillsätt även några droppar pepparmintsolja.
5. Ta ur 1/3 av gräddfluffet och lägg i en liten skål. Tillsätt några droppar röd karamellfärg och blanda väl.
6. Krossa polkagrisarna i en påse med hjälp av t ex en mortel.
7. Vänd ned polkagrisarna i den stora skålen.
8. T ur formen ur frysen och häll i det vita fluffet i ett jämnt lager.
9. Klicka ut det rosa fluffet ovanpå och gör ett virvelmönster med en gaffel.
Â
10. Låt stå i frysen i minst 5 h. Ta fram den ca 10-15 min innan servering och toppa med några polkagrisar.
Â
Såhär gör du chokladsåsen:
1. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och smält på medelhög värme.
2. Låt koka upp och häll sedan upp det i en snipa.
3. Servera chokladsåsen varm eller kall (kan värmas i mikron vid servering om den skulle bli för tjock eller bara för att värmas på lite).
Å„ven idag sitter jag och njuter till fullo av alla smaker i denna efterrätt! En krispig botten, ett lent innehåll med små knastriga polkagrisar som fäller ut sin mintsmak och den lite bittersöta chokladsåsen som grädde på moset, lovely!
Mmm låter som en perfekt godsaks efterätt,nackdelen är att jag ej har ngn matberedare, undrar om det kan gå med en stavmixer?
Hej Cecilia! Roligt att du gillar receptet 🙂 Det går lika bra med stavmixer eller helt enkelt krossa kakorna med en gaffel eller händerna och sedan blanda i smör och kakao. Lycka till! / m v h Karin
Hej
Var köper man mashmallowfluff?
Kan man göra själv? Och hur?
Alla är SÅ… duktiga!!!
Ulla
Hej Ulla! Jag köper färdig marshmallowsfluff på vår lokala ICA-butik. Står bland övriga baksaker. Fluffen har blivit mer och mer populär så nu finns den nog i var och varannan mataffär. Jag vet att andra har gjort egen marshmallowsfluff men det har jag inte provat själv än 🙂 Ha det bra! /mvh Karin